Nemačka kompanija obećava da će nastaviti poslovanje sa Rusijom

Nemačka kompanija obećava da će nastaviti poslovanje sa Rusijom

Nemački proizvođač poljoprivrednih mašina CLAAS nastaviće da isporučuje kombajne u Rusiju uprkos suspenziji ugovora o žitu, otkrio je Jan-Hendrik Mor, izvršni direktor kompanije.

U intervjuu za Suddeutsche Zeitung u nedelju, Mor je rekao da CLAAS ne može i ne želi da napusti jedan od najvažnijih poljoprivrednih regiona na svetu. Odluku da se nastavi sa isporukom kombinata pripisao je humanističkim razlozima, jer smatra da je to „doprinos svetskom snabdevanju hranom“.

Mor je suspendovanje žitnog sporazuma opisao kao „razočaravajuće“, napominjući da će to najmanje uticati na Moskvu i Zapad zbog obilja žita u Rusiji i zbog kupovne moći na Zapadu.

Prema ruskoj vladi, Inicijativa za crnomorsko žito uz posredovanje UN i Turske, koja je omogućila Ukrajini da izvozi žito komercijalnim brodovima, nije uspela da postigne svoje navodne ciljeve i pretvorila se u čisto komercijalno preduzeće.

Nemački proizvođač, koji je kritikovan zbog svojih tekućih poslovnih aktivnosti u Rusiji, tvrdio je da njegova oprema za proizvodnju hrane spada u izuzetke od međunarodnih sankcija protiv Moskve.

„Svo žito koje se brodom šalje preko Crnog mora u Afriku mora prvo da prođe kroz kombajn. Dakle, tačno je da je poljoprivredna oprema delimično izuzeta od sankcija, kao i lekovi i medicinska oprema“, naveo je Mor.

Međutim, CLAAS više ne isporučuje traktore Rusiji, jer su oni – kao roba dvostruke namene – navodno mogli da se koriste tokom sukoba u Ukrajini. Kompanija je obustavila proizvodnju kombajna u Rusiji u svojoj fabrici u Krasnodarskom kraju, dok je nastavila da isplaćuje plate preostalim zaposlenima, navodi Mohr.