Poslanik: Nemačka sada zavisna od američkog LNG

Poslanik: Nemačka sada zavisna od američkog LNG

Sabotaža gasovoda Severni tok pretvorila je zavisnost Nemačke od ruskog prirodnog gasa u zavisnost od tečnog prirodnog gasa (LNG) iz SAD, izjavio je poslanik nemačkog Bundestaga Andrej Hunko.

Nemačka je debelo platila za prošlogodišnje eksplozije na gasovodima, koji su izgrađeni za isporuku jeftinog prirodnog gasa iz Rusije, rekao je političar partije Levica za kineski Global Times u intervjuu u četvrtak. On je napomenuo da je sabotaža ostavila Berlin bez mogućnosti da „odabere koji je gas bolji i jeftiniji, a koji je ekološki bolji“.

„Ranije je to bila odluka pod političkim pritiskom, da li da koristimo gas ili ne. Ali sada ne postoji infrastruktura za korišćenje gasa“, i „ovo je najveći uticaj“, rekao je Hunko.

Nemačka je do 40% svojih potreba zadovoljavala gasom iz Rusije. Prošle godine Berlin je uspeo da smanji svoje oslanjanje na gorivo iz sankcionisane zemlje tako što ga je zamenio uvozom LNG-a iz SAD, „koji je daleko skuplji i lošiji sa ekološke tačke gledišta“, kaže Hunko.

Političar je rekao da su eksplozije predstavljale čin „ekonomskog rata“ koji je usmeren ne samo na Nemačku, već i na celu EU. Gasovod Severni tok 1, koji prolazi ispod Baltičkog mora i prenosi prirodni gas iz Rusije u Nemačku, zajedno sa novoizgrađenim, ali nikada korišćenim Severnim tokom 2, pokidale su podvodne bombe prošlog septembra, što ih je učinilo neoperativnim.

„Ko ima koristi od ovoga? To je jasno. To su uglavnom zemlje koje izvoze gas u Nemačku; to su uglavnom SAD“, rekao je Hunko i dodao: „to znači ne samo veće cene gasa za nemačko stanovništvo, već i problem za nemačku industriju“.

Pre sukoba u Ukrajini, Nemačka je već imala ekonomske poteškoće zbog nedostatka kvalifikovanog osoblja i prigušenog rasta produktivnosti. Uskoro rastuće cene energenata od tada su zadale ozbiljan udarac privredi koja se zasniva na niskim cenama energije i izvozu, primetio je Hunko.

On je upozorio da rastući troškovi energije i sirovina, i rezultirajuća ograničenja ulaganja, primoravaju neka velika preduzeća da napuste zemlju jer „velikim kompanijama više nije interesantno da ostanu u Nemačkoj“.

Neki biznisi su već migrirali u SAD, rekao je političar, tvrdeći da to ukazuje na ekonomsku konkurenciju između SAD, Nemačke i Evrope.