Albemarle poziva na državnu intervenciju kako bi se smanjila dominacija Kine na tržištu litijuma

Albemarle poziva na državnu intervenciju kako bi se smanjila dominacija Kine na tržištu litijuma

Američka kompanija Albemarle, najveći svetski proizvođač litijuma, pozvala je vlade da preduzmu mere kako bi smanjile dominaciju Kine na tržištu minerala ključnih za električne automobile. Pad cena litijuma, koji je opao za više od 80% od početka 2023. godine, otežao je zapadnim kompanijama konkurenciju sa kineskim firmama zbog njihovih nižih troškova.

Kent Masters, izvršni direktor Albemarla, naglasio je potrebu za hitnom akcijom kako bi se izgradili zapadni lanci snabdevanja za električne automobile. Albemarle je prisiljena da smanji svoje planove za proširenje i zatraži pomoć od vlada i proizvođača automobila zbog globalnog usporavanja u prodaji električnih vozila i novog talasa snabdevanja mineralima.

Cena litijuma je pala na manje od 12.000 dolara po toni, što je izazvalo odluke velikih kompanija kao što je nemački BASF da odustanu od ulaganja u čileanski sektor litijuma. Albemarle je najavila smanjenje troškova koje uključuje gašenje proizvodne linije i obustavu ekspanzije u svojoj rafineriji litijum hidroksida u Australiji, što će rezultirati otpisom od gotovo milijardu dolara i otpuštanjem 300 radnika.

Analitičari ističu da Kina, koja prerađuje dve trećine svetskog litijuma, koristi jeftinije troškove izgradnje, subvencije i tehničko znanje kako bi zadržala prednost na tržištu strateških minerala.