Naftna kompanija SLB obustavlja sve isporuke u Rusiju

Naftna kompanija SLB obustavlja sve isporuke u Rusiju

Najveća naftna kompanija SLB saopštila je u petak da zaustavlja isporuke proizvoda i tehnologije u Rusiju iz svih njenih operacija zbog proširenja zapadnih sankcija.

SLB, najveći svetski dobavljač naftnih usluga i opreme, bio je jedan od retkih dobavljača koji je nastavio da radi u naftnom sektoru u zemlji nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Najnovija zabrana proširuje ograničenja koja su bila na snazi od 2022. godine na više zemalja. Taj potez je usledio „kao odgovor na kontinuirano širenje međunarodnih sankcija“, navodi kompanija u saopštenju.

Kompanija, ranije poznata kao Schlumberger, saopštila je da se zabrana Rusije sada primenjuje na sve njene operacije širom sveta, a ne samo na one u Velikoj Britaniji, SAD, Evropskoj uniji i Kanadi.

„SLB izuzetno ozbiljno shvata svoju odgovornost da poštuje zakone o kontroli izvoza i ekonomskim sankcijama, a kompanija ostaje u skladu sa međunarodnom zajednicom u osudi i pozivu na prekid rata u Ukrajini“, navodi se u saopštenju kompanije.

Kompanija sa sedištem na Kurasau nedavno je imala 9.600 zaposlenih koji su radili za vodeće ruske naftne i gasne kompanije kao što su Gasprom njeft i Rosnjeft. Rad je doprineo 5% godišnjeg prihoda kompanije od oko 28 milijardi dolara.

Ranije ove godine, Rojters je izvestio da je SLB uneo izmene u svoje poslovanje kako bi ostao u skladu sa zapadnim sankcijama na naftnu opremu i transfer tehnologije. Promene su uključivale zabranu zaposlenima u Rusiji pristup određenom softveru i sistemima za razmenu poruka, kao i zatvaranje jedinice od drugih operacija.

Kompanija, sa kancelarijama u Parizu, Hjustonu, Londonu i Hagu, kritikovana je od strane grupa za ljudska prava i zaposlenih zbog odluke da ostane u Rusiji.

Američki rivali na naftnim poljima Haliburton i Bejker Hjuz prodali su ili stavili svoje ruske operacije u blokadu ubrzo nakon invazije u februaru 2022.