Cena nafte nastavlja da raste usled rasta potražnje

Cena nafte nastavlja da raste usled rasta potražnje

MELBURN – Cene nafte porasle su u ponedeljak za 1 odsto, pošto su očekivanja OPEK-a da će smanjiti proizvodnju ako bude potrebno da podrži cene, sukob u Libiji i rastuća potražnja usred skoka cena prirodnog gasa u Evropi pomogla su da se neutrališu strašni izgledi za rast u Sjedinjene Države.

Fjučersi američke sirove nafte West Texas Intermediate (VTI) skočili su za 1,09 dolara, ili 1,2%, na 94,15 dolara po barelu u 02:41 GMT, dodajući rast od 2,5% prošle nedelje.

Fjučersi na naftu Brent porasli su za 89 centi, ili 0,9%, na 101,88 dolara za barel, produžavajući rast od 4,4% prošle nedelje.

„Cene nafte su bile jače usred stalnog pritiska na potražnju za gorivom zbog energetske krize u Evropi i ograničenja ponude“, navode analitičari Nacionalne australijske banke u napomeni.

Teški sukobi u glavnom gradu Libije u kojima su tokom vikenda poginule 32 osobe izazvale su zabrinutost da bi zemlja mogla da sklizne u potpuni sukob, koji bi ponovo mogao da poremeti snabdevanje naftom iz zemlje OPEK-a, rekli su oni.

Oba referentna ugovora su se trgovala niže ranije u toku dana, pošto je dolar porastao nakon grubih komentara predsednika Federalnih rezervi Džeroma Pauela od petka da se Sjedinjene Države suočavaju sa produženim periodom sporog rasta usred daljih povećanja kamatnih stopa.

„Dok jak dolar sputava široke cene roba, problem nedovoljne ponude na naftnim tržištima će verovatno nastaviti da podržava pristrasnost naviše“, rekla je analitičarka CMC Marketsa Tina Teng.

Cene nafte su podstaknute nagoveštajima Saudijske Arabije i drugih članica Organizacije zemalja izvoznica nafte i saveznika, zajedno pod nazivom OPEK+, da bi mogli da smanje proizvodnju kako bi uravnotežili tržište.

Ujedinjeni Arapski Emirati su usklađeni sa saudijskim razmišljanjem o politici proizvodnje, rekao je Rojtersu u petak izvor sa znanjem o tome, dok je omansko ministarstvo nafte takođe reklo da podržava napore OPEK+ da održi stabilnost tržišta.

Izvori su prošle nedelje rekli da će OPEK razmotriti smanjenje proizvodnje kako bi nadoknadio bilo kakvo povećanje od Irana u slučaju ukidanja naftnih sankcija ako Teheran pristane da oživi nuklearni sporazum.

Iranska proizvodnja neće uskoro nadoknaditi nedostatak u snabdevanju“, rekao je Teng.

Što se tiče potražnje, više cene prirodnog gasa u Evropi podstiču proizvođače električne energije i industrijske korisnike da pređu na dizel i lož ulje, što dodatno podržava cene sirove nafte, navode analitičari ANZ Research-a u napomeni.