Nafta raste kako dolar opada

Nafta raste kako dolar opada

Cene nafte su u petak porasle kako je dolar popuštao, ali su dobici ograničeni strahom od recesije i novom zabrinutošću da će izbijanje COVID-a poremetiti potražnju za gorivom u Kini, izveštava Rojters.

Fjučersi na naftu Brent porasli su za 65 centi, 0,7%, na 95,32 dolara za barel u 01:55 GMT. Ugovor je bio na putu da završi nedelju u padu od samo 0,5%.

Fjučersi američke sirove nafte Vest Tekas Intermediate (VTI) porasli su za 66 centi, ili 0,8%, na 88,83 dolara po barelu, čime je ugovor na kursu za sedmični rast od 1%.

Oba ugovora su pala u ranoj trgovini pošto je dolar porastao, a zatim se okrenuo kada je indeks dolara skliznuo za 0,3% na 112,67. Slabiji dolar povećava potražnju za naftom jer čini robu jeftinijom za one koji drže druge valute.

Analitičari kažu da dok zabrinutost u vezi sa potražnjom opterećuje tržište, očekuje se da će ponuda i dalje biti tesna, što će dovesti do donjeg praga cena nafte, sa evropskim embargom na rusku naftu koji počinje 5. decembra i smanjenjem zaliha u SAD.

„Još nismo na nivou koji će ohrabriti naftne bikove da priznaju poraz“, rekao je Stiven Ines, izvršni partner u SPI Asset Management.

Strahovi od recesije u Sjedinjenim Državama, najvećem svetskom potrošaču nafte, porasli su u četvrtak nakon što je predsednik Federalnih rezervi Džerom Pauel rekao da je „veoma prerano“ razmišljati o pauziranju povećanja kamatnih stopa.

„Bauk daljeg povećanja kamatnih stopa umanjivao je nade u povećanje potražnje“, navode analitičari ANZ Research-a u napomeni.

Dodajući tumu, Banka Engleske upozorila je u četvrtak da misli da je Britanija ušla u recesiju i da ekonomija možda neće rasti još dve godine.

Analitičari ANZ-a ukazali su na znake slabije tražnje u Evropi i Sjedinjenim Državama, jer ljudi manje voze, a Amazon upozorava na slabiju prodaju, što bi moglo umanjiti potražnju za destilatom za njegove isporuke.

Podvlačeći zabrinutost potražnje, Saudijska Arabija je snizila decembarske zvanične prodajne cene (OSP) za svoju vodeću naftu Arab Light za Aziju za 40 centi na premiju od 5,45 dolara po barelu u odnosu na prosek u Omanu/Dubaju.

Smanjenje je bilo u skladu sa prognozama trgovinskih izvora, koje su zasnovane na slabijim izgledima za kinesku tražnju.

Kina se držala svojih strogih ograničenja COVID-19, pošto su u četvrtak slučajevi porasli na najviši nivo od avgusta. Investitori su ranije ove nedelje mislili da bi najveći svetski uvoznik nafte možda krenuo ka ublažavanju ograničenja kako bi podstakao ekonomiju.