Cene nafte rastu nakon potvrde Saudijske Arabije i Rusije o smanjenju isporuke

Cene nafte rastu nakon potvrde Saudijske Arabije i Rusije o smanjenju isporuke

Cene nafte su porasle u ponedeljak nakon što su najveći izvoznici nafte, Saudijska Arabija i Rusija, potvrdili svoje namere o dodatnom dobrovoljnom smanjenju isporuke nafte do kraja godine. Fjučersi na naftu Brent su se povećali za 29 centi, dostižući 85,18 dolara po barelu, dok je američka nafta Vest Tekas Intermediate porasla za 31 cent, dostižući 80,82 dolara po barelu.

Saudijska Arabija je objavila da će nastaviti svoje dodatno dobrovoljno smanjenje od milion barela dnevno u decembru kako bi održala proizvodnju na oko 9 miliona barela dnevno. Rusija je takođe potvrdila svoje nameravane dodatno dobrovoljno smanjenje izvoza sirove nafte i naftnih derivata za 300.000 barela dnevno do kraja decembra.

Ova odluka pokazuje posvećenost Saudijske Arabije da podrži tržište nafte i poveća cene. Smanjenja bi mogla biti produžena u prvi kvartal 2024. godine zbog sezonski slabije potražnje za naftom, ekonomske zabrinutosti i ciljeva proizvođača i OPEK+ da podrže stabilnost tržišta.

Slabiji dolar takođe je podržao cene nafte, dok je smanjenje protoka sirove nafte u kineskim i američkim rafinerijama imalo uticaj na cene. Investitori će pratiti ekonomske podatke iz Kine i evrozone, a analitičari sugerišu da bi niže kamatne stope mogle povećati potrošnju i potražnju za sirovom naftom.