Maskovi planovi za Teslu u Indiji su na čekanju

Maskovi planovi za Teslu u Indiji su na čekanju

Tesla je odlučila da obustavi svoje planove za proširenje poslovanja na tržištu Indije, prema informacijama izvora Blumberga. Rukovodioci kompanije nisu kontaktirali indijsku vladu nakon što je osnivač kompanije, Elon Mask, otkazao svoju planiranu posetu zemlji. Ova poseta je trebalo da uključi susret sa indijskim premijerom, Narendra Modijem, i najavu značajnih investicija.

Izvori iz Bloomberg-a su istakli da indijska vlada razume trenutne finansijske izazove s kojima se Tesla suočava, te da ne planira obećavati nova ulaganja kompaniji na ovom trenutku.

Ova odluka dolazi nakon što je Tesla zabeležila drugi uzastopni kvartalni pad u isporuci vozila. U periodu od tri meseca do juna, kompanija je isporučila 443.956 vozila širom sveta, što je manje za 4,7% u odnosu na isti period prethodne godine.

Prošle godine, Modi je imao sastanak sa Maskom tokom svoje posete Sjedinjenim Američkim Državama, gde ga je ohrabrio da investira na indijskom tržištu. Mask je tada obećao da će Tesla ući na indijsko tržište čim to bude bilo izvodljivo, uprkos prethodnim pritužbama na visoke carine u zemlji.

Nedavno je indijska vlada usvojila novu politiku kako bi privukla strane proizvođače električnih vozila, pružajući olakšice na uvozne carine za kompanije koje investiraju minimalno 500 miliona dolara u proizvodne jedinice u zemlji. Prema staroj politici, automobili vredni više od 40.000 dolara su plaćali uvoznu carinu od 100%, dok su oni ispod te vrednosti bili opterećeni carinom od 70%.

Nakon najave ove promene politike, pojavile su se informacije da je tim kompanije Tesla istraživao potencijalne lokacije za postavljanje fabrike u Indiji, poželjno blizu luke. Mask je najavio posetu Indiji u aprilu. Lokalni mediji su takođe spekulisali o mogućem ulasku još dve Maskove kompanije, Starlink-a i SpaceX-a, na indijsko tržište.

Međutim, poseta je odložena zbog „veoma zahtevnih obaveza“ Tesle, a umesto toga Mask je posetio Peking. Iako je Kina najveće tržište Tesle nakon SAD, sa udelom od 33% u prodaji automobila kompanije u 2023. godini, suočava se sa jakom konkurencijom u oblasti električnih vozila zbog razvijene domaće industrije.

Na indijskom tržištu, kompanija Tata Motors dominira sektorom električnih vozila, nudeći električne varijante svojih popularnih modela. Ipak, tržište električnih vozila u zemlji je i dalje u razvoju, sa udelom električnih vozila od svega 2% u ukupnoj prodaji automobila tokom 2023. godine.