Muskova ponuda na Tviteru je odbijena

Muskova ponuda na Tviteru je odbijena

Saudijski princ Al Valid bin Talal u četvrtak je odbio ponudu Tesle i izvršnog direktora SpaceX-a Elona Maska da otkupi Tviter za 41 milijardu dolara. Princ, jedan od najvećih akcionara Tvitera, rekao je da se Maskova ponuda ne približava „unutrašnjoj vrednosti“ platforme društvenih medija.

„Ne verujem da je predložena ponuda Elona Maska (54,20 dolara) blizu suštinskoj vrednosti Tvitera s obzirom na njegove izglede za rast“, ​​napisao je princ na Tviteru, misleći na Maskovu ponudu da otkupi kompaniju po ceni od 54,20 dolara po akciji.

„Kao jedan od najvećih i dugoročnih akcionara Tvitera, [Kingdom Holding Company] i ja odbijamo ovu ponudu.

Al Valeed i Kingdom Holding Compani – konglomerat koji je u 95% vlasništvu princa – kupili su nešto više od 5% akcija Tvitera 2015. godine, kada je platforma imala mnogo manje korisnika van SAD.

Musk je, međutim, najveći deoničar Tvitera. Nakon što je više puta dovodio u pitanje cenzuru platforme i politike moderiranja sadržaja, Teslin tajkun je ranije ovog meseca objavio da je kupio 9,1% udela u kompaniji. Musk je zatim odbio mesto u Tviter-ovom odboru, otvarajući mu put za pokušaj neprijateljskog preuzimanja.

Taj pokušaj je usledio u četvrtak, a Musk je proglasio 54,20 dolara po akciji kao svoju „najbolju i konačnu ponudu“ i zapretio da će „preispitati“ svoju poziciju kao akcionara ako Tviter odbije da proda. Takav niz događaja bi verovatno doveo do pada cene akcija kompanije.

„Uložio sam u Tviter jer verujem u njegov potencijal da bude platforma za slobodu govora širom sveta, i verujem da je sloboda govora društveni imperativ za funkcionalnu demokratiju“, napisao je Mask u pismu upravnom odboru kompanije. „Međutim, otkako sam investirao, sada shvatam da kompanija neće ni napredovati ni služiti ovom društvenom imperativu u svom trenutnom obliku. Tviter treba da se transformiše u privatnu kompaniju.“

Musk je ranije kritikovao politiku cenzure Tvitera, što je navelo neke konzervativne stručnjake da sugerišu da kupi kompaniju i primeni promene za koje tvrdi da su potrebne. Sada, sa sastankom odbora Tvitera u četvrtak da bi se razmotrila njegova ponuda, liberalni stručnjaci su se obratili Tvitteru da se žale na politiku slobodne reči koju bi Musk mogao da primeni ako njegova ponuda za preuzimanje bude uspešna.