Elon Musk osudio nove američke tarife na kineska električna vozila

Elon Musk osudio nove američke tarife na kineska električna vozila

Izvršni direktor Tesle, Elon Musk, oštro je kritikovao nedavno uvedene američke tarife na električna vozila uvezena iz Kine, opisujući ih kao „loše“. Vašington je ovog meseca povećao carine na kinesku robu, uključujući električna vozila, na više od 100%, što pogađa uvoz vredan 18 milijardi dolara.

„Stvari koje koče slobodu razmene ili narušavaju tržište nisu dobre“, izjavio je Musk na konferenciji Viva Technology u Parizu. „Ni Tesla ni ja nismo tražili ove tarife, u stvari, bio sam iznenađen kada su objavljene“, dodao je, naglašavajući da se Tesla dobro takmiči na kineskom tržištu bez tarifa i podrške.

Muskove izjave predstavljaju preokret u odnosu na njegov raniji stav kada je u januaru podržao trgovinske tarife kako bi se zaštitile američke kompanije od kineske konkurencije.

Iako kineski proizvođači automobila predstavljaju značajnu konkurenciju Tesli, kompanija je prošlog meseca povratila mesto najvećeg proizvođača električnih vozila na svetu.

Američki zvaničnici su povećali ekonomska ograničenja protiv Kine, a najnovije tarife deo su kontinuirane politike usmerene na kinesku ekonomiju. Peking je upozorio da takve mere narušavaju principe fer konkurencije i štete stabilnosti svetske trgovine, dok kineska trgovinska grupa najavljuje moguće kontramere.

Muskova reakcija odražava zabrinutost zbog eskalacije trgovinskog rata između SAD i Kine, što bi moglo imati dalekosežne posledice na globalno tržište električnih vozila.