Mondelez, Mars, Pepsiko su prošle godine imali ogromne profite u Rusiji

Mondelez, Mars, Pepsiko su prošle godine imali ogromne profite u Rusiji

Mondelez, Mars Inc. i PepsiCo Inc. imali su „ludu prodaju“ u Rusiji 2022. nakon što su najavili da će smanjiti prodaju svojih proizvoda u zemlji agresoru, preneo je Blumberg.

Taj medij navodi podatke ruske poreske službe prema kojima je prodaja Mondelez Rusa prošle godine porasla za 38 odsto na 1,1 milijardu dolara. U poređenju sa 2021., kompanija je više nego udvostručila ukupni profit, rekao je Blumberg.

Mondelez je u godišnjem izveštaju naveo da je do povećanja profita došlo zbog cena, rasta obima i obustave oglašavanja i dodao da Rusija čini 4% prihoda kompanije.

Mars je prošle godine zabeležio rast prodaje na ruskom tržištu od 14 odsto (177 milijardi rubalja), dok je njegov profit povećan za skoro 60 odsto na 27 milijardi rubalja.

Prihodi kompanije PepsiCo u Rusiji porasli su za 16 odsto, a profit kompanije je učetvorostručen. Prema proizvođaču slatkih pića, prodaja u Rusiji činila je 5% neto prihoda u 2022. godini, u odnosu na 4% godinu dana ranije.

Američke kompanije nisu napustile rusko tržište jer ne podležu sankcijama, dok su sve tri rekle da će prodavati samo „neophodne“ proizvode, napominje Blumberg.

U septembru je izvršni direktor PepsiCo Ramon Laguarta najavio obustavu prodaje međunarodnih brendova, uključujući 7Up i Pepsi, u Rusiji.

Mondelez je u junu najavio da će smanjiti svoje poslovanje, obustaviti nove investicije, lansiranje proizvoda i troškove oglašavanja u ruskim medijima.

Globalni predsednik kompanije Mars Vriglei Endru Klark je takođe rekao da Mars minimizira svoje aktivnosti u Rusiji.

Kako je preneo Ukrinform, Rajfajzen banka internešenel je odložila planove da napusti Rusiju.