Ministri finansija G7 priznaju kršenje gornje granice cena ruske nafte

Ministri finansija G7 priznaju kršenje gornje granice cena ruske nafte

Ministri finansija Grupe sedam (G7) su stali na čvrst stav da će pojačati svoje aktivnosti kako bi sprečili Rusiju da zaobiđe sankcije koje su usmerene na ograničavanje cena nafte, prema saopštenju koje je objavio Gardijan.

Odluka je doneta nakon sastanka u Vašingtonu gde su ministri G7 izjavili da će nastaviti sa akcijama kako bi suzbili kršenje postavljenih gornjih cena nafte. Krajem 2022. godine, G7, zajedno sa Evropskom unijom i Australijom, dogovorili su se da vrše pritisak na kupce ruske nafte postavljanjem ograničenja cena za izvoz sirove nafte. Ova mera je imala za cilj smanjenje prodaje nafte i prihoda u Rusiji, ali uz istovremeno izbegavanje globalne nestašice goriva i rasta cena nafte.

Međutim, uprkos ovim naporima, neke zemlje, kao što je Kina, i dalje nastavljaju sa uvozom ruske sirove nafte bez poštovanja postavljenih gornjih cena.

Pored toga, ministri G7 su najavili dodatne korake kako bi povećali troškove za Rusiju korišćenjem flote tankera u senci radi izbegavanja sankcija. Prema zvaničnicima, Rusija koristi flotu tankera u senci, među kojima su mnogi stari, neoznačeni i loše održavani, kako bi izbegla sankcije prevozeći naftu bez odgovarajućeg tereta ili deklaracije o ruti. Ponekad se teret prebacuje ili utovaruje na otvorenom moru kako bi se izbegla pažnja.

Ministri G7 su takođe najavili nameru da intenziviraju napore kako bi sprečili finansijske institucije da podrže rusko izbegavanje sankcija. Prema američkoj Kancelariji za kontrolu strane imovine, ruske finansijske institucije su uspostavile mrežu stranih filijala kako bi olakšale trgovinu robom pod sankcijama.

Prethodno je objavljeno da su zemlje G7 postavile gornju granicu cene ruske nafte na 60 dolara po barelu. U međuvremenu, prema informacijama iz kabineta predsednika Ukrajine, Rusija i dalje ostvaruje prihod od izvoza nafte od čak 20 milijardi dolara mesečno.