Majkrosoft nadmašuje kvartalne procene prihoda

Majkrosoft nadmašuje kvartalne procene prihoda

Majkrosoft je nadmašio procene analitičara u prvom kvartalu 2023. godine, ostvarivši rast prihoda i profita u svim svojim poslovnim segmentima. Kompanija je ostvarila prihod od 56,5 milijardi dolara, što je porast od 13% u odnosu na prethodni kvartal i više od konsenzusne procene analitičara od 54,52 milijarde dolara. Ovo je naročito bilo posledica snažnih rezultata u oblasti računarstva u oblaku i poslovanju sa računarima.

Od posebnog interesa je rast prihoda u Microsoft-ovoj jedinici Intelligent Cloud, koja uključuje Azure platformu za računarstvo u oblaku. Prihod iz ovog segmenta iznosio je 24,3 milijarde dolara, što je takođe premašilo analitičke prognoze. Azure platforma je ostvarila rast prihoda od 29%, što je iznad očekivanja.

Majkrosoft je takođe usmeren na integraciju veštačke inteligencije u svoje proizvode, što uključuje „Copilot“ alatku za Microsoft 365. Ova kompanija ima i značajne uloge u sektoru veštačke inteligencije, uključujući ulaganja u startup OpenAI, vlasnika popularne usluge ChatGPT.

Kompanija je takođe povećala kapitalne rashode, uključujući i velike centre podataka, dok širi svoje usluge veštačke inteligencije. Segment koji uključuje društvenu mrežu LinkedIn i pripadajući softver takođe je ostvario rast u prihodima.

Ovi rezultati svedoče o snažnom položaju Majkrosofta u oblasti tehnologije i veštačke inteligencije, čineći ga jednom od vodećih kompanija u ovim oblastima. Akcije kompanije su porasle za 5% nakon objave ovih rezultata.