UAE ne razmišljaju o izlasku iz OPEK-a

UAE ne razmišljaju o izlasku iz OPEK-a

Izveštaj medija da Ujedinjeni Arapski Emirati razmatraju napuštanje OPEK-a je „daleko od istine“, izjavila su za Rojters dva izvora sa direktnim saznanjem o tome, piše Rojters.

Ranije u petak, Vall Street Journal je objavio da UAE vode internu debatu o izlasku iz Organizacije zemalja izvoznica nafte.

Nafta je pojeftinila za čak 2 dolara po barelu nakon priče o VSJ-u, a analitičari su naveli zabrinutost da bi to moglo uticati na takozvani dogovor o smanjenju proizvodnje OPEK+ koji OPEK ima sa Rusijom i drugim zemljama koje nisu članice.

„Ovo definitivno nije na stolu“, rekao je drugi izvor koji poznaje ovu stvar, upitan o izveštaju VSJ.

Nafta je kasnije umanjila svoj pad i do 1740 GMT nafta Brent je porasla za 78 centi na 85,52 dolara po barelu.

Ujedinjeni Arapski Emirati su važna članica OPEK-a jer su treći najveći proizvođač grupe nakon Saudijske Arabije i Iraka i smatra se jednom od retkih članica koje imaju značajne neiskorišćene proizvodne kapacitete.

OPEK, Rusija i drugi proizvođači koji nisu članovi, poznati kao OPEK+, imaju dogovor da smanje proizvodnju za 2 miliona barela dnevno, oko 2% svetske potražnje, tokom 2023. kako bi podržali tržište.

Nije bilo trenutnog zvaničnog komentara iz UAE.

Ministar energetike UAE Suhail al-Mazrouei rekao je prošle godine da planovi UAE da povećaju svoje proizvodne kapacitete ne znače da će zemlja napustiti OPEK.