Kompanija Truth Social gubi 328 miliona dolara

Kompanija Truth Social gubi 328 miliona dolara

Trampova medijska i tehnološka grupa, koja je vlasnik platforme za društvene medije bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa Truth Social, izgubila je više od 300 miliona dolara u prvom kvartalu 2024, saopštila je u ponedeljak.

TMTG, koji je nedavno izašao na berzu, zabeležio je neto gubitak od 327,6 miliona dolara od januara do marta, u poređenju sa 210,300 dolara neto gubitka u istom periodu prošle godine, navodi se u saopštenju kompanije.

Tokom kvartala, TMTG – čija je primarna prednost Truth Social mreža koju je osnovao Tramp nakon što je izbačen sa Tvitera i Fejsbuka 2021. – ostvario je samo 770.500 dolara prodaje.

Neki stručnjaci su TMTG uporedili sa „mem akcijama“, čije cene često pokreće podrška javnosti, a ne finansijski položaj ili vizija preduzeća.

TMTG je počeo javno da trguje na Nasdaku 26. marta, što znači da je medijska grupa republikanskog kandidata za Belu kuću sada obavezna da objavljuje kvartalne rezultate.

Tramp drži 57,3 procenta TMTG-a, koji se krajem marta spojio sa lažnom kompanijom poznatom kao Digital Vorld Ackuisition.

Takva spajanja sa posebnim namenom se često koriste kao način da se mladim kompanijama omogući brzo javno trgovanje svojim akcijama. Vlasnici akcija u takvim transakcijama obično su obavezni da drže akcije šest meseci pre nego što isplate novac.

Prema TMTG-u, velika većina tromesečnih gubitaka odnosila se na 311 miliona dolara negotovinskih troškova—uključujući eliminaciju prethodnih obaveza—koji su se desili pre spajanja sa Digital Vorldom.

Troškovi zatvaranja spajanja iznosili su 6,3 miliona dolara, što je doprinelo operativnom gubitku u prvom kvartalu od 12,1 milion dolara, što je oko četiri puta više od operativnog gubitka u prošlogodišnjem periodu.

„Od 29. aprila 2024. godine akcije kompanije držalo je preko 621.000 akcionara, od kojih su velika većina mali investitori“, navodi se u saopštenju.

Cena akcija TMTG-a je pala za više od 70 procenata ubrzo nakon njegovog debija na Volstritu, pre nego što se oporavila od sredine aprila.

Taj pad je smanjio Trampove finansijske fondove za nekoliko milijardi dolara.

Izvršni direktor TMTG-a Devin Nunes, bivši republikanski kongresmen, optužio je hedž fondove da nezakonito manipulišu tržištem kako bi snizili cenu akcija TMTG-a.

U saopštenju od ponedeljka, Nunes je rekao da je kompanija „dobro kapitalizovana“.

„Naš pozitivan obrtni kapital nam omogućava da istražimo i nastavimo sa širokim spektrom inicijativa i inovacija za izgradnju Truth Social platforme, uključujući potencijalne aktivnosti spajanja i preuzimanja“, kao i opcije kao što je TV striming uživo, dodao je on.