Mapiranje skrivenih rezervi litijuma u ​​Australiji

Mapiranje skrivenih rezervi litijuma u ​​Australiji

Novo istraživanje je ukazalo na koncentraciju i distribuciju litijuma na australijskom tlu, pružajući ključne uvide za identifikaciju potencijalnih rezervi u zemlji.

Istraživanja litijuma u ​​Australiji su pretežno bila usredsređena na Zapadnu Australiju, ali ovo istraživanje ukazuje na potencijal drugih australijskih regiona, uključujući Kvinslend, Novi Južni Vels i Viktoriju, koji pokazuju povišene predviđene gustine litijuma.

Litijum je vredan mineral koji raste u globalnoj potražnji za njegovom primenom u baterijama, telefonima, laptopovima i električnim vozilima.

Studiju, objavljenu u časopisu Earth Sistem Science Data, vodili su istraživači sa Univerziteta u Sidneju sa koautorima iz Geoscience Australia.

Vodeći autor dr Vartini Ng, postdoktorski istraživač u oblasti bezbednosti tla sa Škole za život i životnu sredinu, rekao je: „Naše istraživanje ne samo da otvara nove mogućnosti za australsku industriju litijuma, već bi takođe moglo unaprediti naš put ka ekonomiji sa niskim sadržajem ugljenika. , kritičan korak u suzbijanju emisije gasova staklene bašte.“

Viši autor studije, profesor Budiman Minasni, jedan od vodećih međunarodnih naučnika u mapiranju i modeliranju tla, rekao je da bi nalazi mogli imati značajne implikacije na industriju litijuma u ​​Australiji.

„Razvili smo prvu mapu litijuma u ​​australijskom tlu koja identifikuje oblasti sa povišenim koncentracijama“, rekao je profesor Minasni.

„Mapa se slaže sa postojećim rudnicima i ističe područja koja mogu biti potencijalni budući izvori litijuma.

Profesor Minasni je sa Škole za život i nauku o životnoj sredini Univerziteta u Sidneju i član je Sidnejskog instituta za poljoprivredu, Centra za kineske studije i Centra za jugoistočnu Aziju u Sidneju.

Studija pokazuje da se najveće koncentracije litijuma nalaze u blizini ležišta Mount Marion u Zapadnoj Australiji, sa povišenom koncentracijom u centralnom zapadnom regionu Kvinslenda, južnom Novom Južnom Velsu i delovima Viktorije.

Tim je koristio tehnike digitalnog mapiranja tla razvijene na Univerzitetu u Sidneju da bi procenio sadržaj litijuma koji se može ekstrahovati prisutan u uzorcima zemljišta prikupljenim širom Australije.

Istraživanje daje sveobuhvatan pregled distribucije litijuma širom kontinenta, na koji utiču različiti faktori životne sredine, uključujući klimu, geologiju i vegetaciju.