Lufthanza zabeležila značajan porast profita u 2023. uprkos novim izazovima

Lufthanza zabeležila značajan porast profita u 2023. uprkos novim izazovima

Nemački vazduhoplovni div Lufthanza objavio je impresivan rast profita u 2023. godini, što ukazuje na nastavak oporavka od posledica pandemije koronavirusa. Iako se suočava sa novim rizicima od industrijskih akcija, kompanija je prijavila neto profit od 1,67 milijardi evra, što je značajno više u poređenju sa 791 milion evra iz prethodne godine.

Ovaj rezultat, iako nešto ispod očekivanja analitičara, označava drugu uzastopnu godinu profita za grupu, koja obuhvata Lufthanzu, Eurovings, Austrian, Swiss i Brussels Airlines. Finansijski direktor Karsten Špor istakao je da je 2023. bila jedna od tri najuspešnije godine u istoriji Lufthanza grupe.

Uz rast prihoda od 15% na preko 35 milijardi evra i porast broja putnika za 20%, kompanija planira prvi put od 2019. godine isplatiti dividendu svojim akcionarima. Međutim, i pored ovih pozitivnih rezultata, Lufthanza se suočava sa izazovima, uključujući talas industrijskih akcija sindikalnih radnika koji zahtevaju povećanje plata.

Nedavni štrajkovi zemaljskog osoblja Lufthanze izazvali su poremećaje u avio-saobraćaju, istovremeno kada je sindikat Verdi kritikovao kompaniju zbog odbijanja da ispuni zahteve za povećanjem plata dok izveštava o značajnim profitima.

Osim toga, Lufthanza se suočava sa problemima u vezi sa preuzimanjem udela u italijanskom ITA Airways-u, dok antimonopolska uprava Evropske unije otvara istragu o planu kompanije, izražavajući zabrinutost za konkurenciju.

Ipak, Lufthanza izražava optimizam povodom sporazuma, očekujući odobrenje Komisije EU tokom ove godine i naglašavajući konstruktivnu saradnju sa nadležnim institucijama kako bi se postigao brzi zaključak i implementacija transakcije.