Lucid objavljuje kvartalni prihod znatno ispod procena

Lucid objavljuje kvartalni prihod znatno ispod procena

Proizvođač električnih vozila (EV) Lucid Group prijavio je u ponedeljak prihode u prvom kvartalu znatno ispod procena Volstrita i prognozirao proizvodnju za 2023. na donjem kraju svojih prethodnih smernica, prenosi Rojters.

Akcije proizvođača luksuznog sedana Air pale su za oko 9% u produženom trgovanju.

Teslin potez da smanji cene i poveća obim, strategija za koju je izvršni direktor Elon Musk rekao da je deo recesije proizvođača električnih vozila, kao i jeftiniji električni modeli koje su lansirali tradicionalni proizvođači automobila, naštetili su startapima kao što su Lucid i Rivian Automotive.

Lucid, suočen sa sve većim gubicima, uglavnom je izbegavao snižavanje cena osim popusta od 7.500 dolara na određene varijante svoje luksuzne limuzine Air kupljene pre 31. marta.

Umesto toga, krajem marta je rekao da će otpustiti 18% svoje radne snage, ili oko 1.300 zaposlenih širom organizacije, kao deo plana restrukturiranja za obuzdavanje troškova.

Kompanija je prijavila kvartalni prihod od 149,4 miliona dolara, u poređenju sa prosečnom procenom analitičara od 209,9 miliona dolara, prema Refinitivu. Prošlog meseca je izvestio o nižim ciframa proizvodnje i isporuke u prvom kvartalu nego u prethodna tri meseca.

Izvršni direktor kompanije Lucid Piter Rolinson rekao je u saopštenju od ponedeljka da je kompanija na putu da proizvede preko 10.000 vozila 2023. godine, u poređenju sa ranijim prognozama za 10.000 do 14.000 jedinica ove godine.

„Izgleda da je to suptilna promena u smernicama“, rekao je Nelson.

Neto gubitak u prvom kvartalu se povećao na 779,5 miliona dolara sa 604,6 miliona dolara godinu dana ranije, dok su gotovina i gotovinski ekvivalenti pali na 900 miliona dolara na kraju prvog kvartala sa 1,74 milijarde dolara u četvrtom kvartalu.

Glavni finansijski direktor Šeri Haus rekla je da kompanija ima likvidnost od 4,1 milijardu dolara, što je dovoljno da finansira proizvođača luksuznih električnih vozila najmanje u drugom kvartalu sledeće godine.

Lucid je u posebnom regulatornom podnesku u ponedeljak rekao da može prikupiti do 7,4 milijarde dolara prodajom akcija, dužničkih hartija od vrednosti, varantima ili drugim ponudama s vremena na vreme.

Proizvođač električnih vozila trebalo bi da predstavi svoje sportsko terensko vozilo Graviti kasnije ove godine pre njegovog lansiranja 2024.