Livent smanjuje prodaju litijuma i prognozu profita

Livent smanjuje prodaju litijuma i prognozu profita

Proizvođač litijuma Livent Corp smanjio je u utorak najveći deo svoje prognoze zarade i prodaje za 2022, navodeći inflaciju i druge makroekonomske pritiske koji utiču na njegovu proizvodnju metala akumulatora za električna vozila, preneo je Rojters.

Akcije su pale za 2,5% u trgovanju posle radnog vremena nakon vesti, uprkos tome što je Livent objavio kvartalni profit bolji od očekivanog.

„Potražnja za litijumom je ostala snažna uprkos nekim kratkoročnim prekidima u lancu snabdevanja i globalnim makro zabrinutostima“, rekao je izvršni direktor Pol Grejvs u saopštenju.

Livent sada očekuje prodaju u 2022. od 815 do 845 miliona dolara, u poređenju sa prethodnom procenom godišnje prodaje između 800 miliona i 860 miliona dolara.

Kompanija je takođe smanjila gornji deo svoje prilagođene prognoze profita za 5 miliona dolara, na 370 miliona dolara.

Revidirane prognoze bi i dalje, ako se ostvare, označile skok u odnosu na nivoe iz 2021. godine, pošto se potražnja za litijumom oporavila od pandemije koronavirusa.

Kompanija sa sedištem u Filadelfiji je u trećem kvartalu objavila neto prihod od 77,6 miliona dolara, ili 37 centi po akciji, u poređenju sa neto gubitkom od 12,6 miliona dolara, ili gubitkom od 8 centi po akciji, u prošlogodišnjem periodu.

Ne računajući jednokratne artikle, Livent je zaradio 41 cent po akciji. Tom merom analitičari su očekivali zaradu od 40 centi po akciji, prema podacima IBES-a iz Refinitiva.

Livent ekstrahuje litijum iz slanih formacija u Argentini i prerađuje metal u oblik koji je upotrebljiv za EV baterije u Severnoj Karolini, gde je kompanija rekla da je proširenje postrojenja za preradu skoro završeno.

U avgustu, Livent je sklopio šestogodišnji ugovor o snabdevanju litijumom vredan skoro 200 miliona dolara sa General Motors Co.