Litvanija gradi najduži most na Baltiku

Litvanija gradi najduži most na Baltiku

U Litvaniji, u regionu Jonava, za 2,5 godine biće izgrađen most dužine 1,5 kilometara. To će postati najduži železnički most u baltičkim državama, prenosi CTS.

LTG Infra, koja implementira projekat Rail Baltica u Litvaniji, potpisala je ugovor sa italijanskim Rizzani de Eccher za izgradnju mosta preko reke Vilije.

Vrednost ugovora o izgradnji i rekonstrukciji prateće infrastrukture i izgradnji zvučno izolovanih paravana je skoro 64 miliona evra. Radovi će trajati 2,5 godine.

„Ovaj objekat je posebno važan za realizaciju projekta Rail Baltica i izgradnju pruge do Letonije – omogućiće isporuku šina dužine od najmanje 50 m, koje se mogu transportovati samo železnicom“, kaže Karolis. Sankovski, načelnik LTG Infra.

Most će postati deo nove Rail Baltica deonice između Kaunasa i granice sa Letonom. Dužina mosta biće 1510 m.

Objekat će biti izgrađen na teritoriji Natura 2000. U cilju zaštite biodiverziteta tokom perioda migracije i mrijesta riba, neće se izvoditi radovi u tampon zoni. Istovremeno, najduži raspon mosta, koji se nalazi direktno iznad reke, imaće dužinu od 150 m.

Ukupno, projekat Rail Baltica predviđa izgradnju 870 km železničke pruge: 392 km u Litvaniji, 265 km u Letoniji i 213 km u Estoniji. Cena građevinskih ugovora trenutno se procenjuje na 5,8 milijardi evra.