Kvartalni profit Suncora se više nego udvostručio

Kvartalni profit Suncora se više nego udvostručio

Suncor Energi Inc saopštio je u sredu da se njen korigovani profit za treći kvartal više nego udvostručio i nadmašio očekivanja analitičara, pošto je kanadska energetska kompanija bila podržana višim cenama nafte i rafinisanih proizvoda.

Globalne cene sirove nafte nedavno su se ohladile sa 14-godišnjih vrhova do kojih je došlo ranije 2022. godine, ali su i dalje bile 30% više u odnosu na isti period prošle godine tokom tromesečja pošto su ruske sankcije i planovi OPEK+ niže proizvodnje zadržali ograničenje ponude, preneo je Rojters.

Isključujući stavke, prilagođena zarada Suncora se više nego udvostručila na 2,57 milijardi C$ (1,87 milijardi USD), ili 1,88 C$ po akciji, nadmašivši konsenzus analitičara od 1,83 C$ po akciji, prema podacima Refinitiva.

Ukupna proizvodnja uzvodno za izveštajni kvartal iznosila je 724.100 barela ekvivalenta nafte dnevno (boepd), u poređenju sa prošlogodišnjih 698.600 boepd.

Protok sirove nafte u rafineriji porastao je za 1,4% na 466.600 barela dnevno uz iskorišćenost rafinerije od 100%.

Prošle nedelje, Suncor je rekao da će kupiti udeo kanadskog rudara Teck Resources u projektu naftnih peska Fort Hills u Alberti za milijardu kanadskih dolara, proširujući svoj udeo u projektu na 75,4% sa 54,1%.

Pre proširenja udela, firma sa sedištem u Kalgariju u Alberti je u izveštajnom periodu naplatila obezvređenje od skoro 3,4 milijarde kanadskih dolara u odnosu na svoj udeo u imovini Fort Hilsa.