IBM prijavio nešto više prihode u trećem kvartalu

IBM prijavio nešto više prihode u trećem kvartalu

IBM, svetski lider u pružanju IT softverskih rešenja i konsultantskih usluga, objavio je u sredu da su njihovi prihodi u trećem kvartalu nadmašili očekivanja analitičara na Volstritu. Ovaj uspeh je rezultat stabilne potražnje za IBM-ovim softverskim rešenjima i jačim poslovanjem s mejnfrejm računarima nego što se očekivalo.

Nakon objavljivanja vesti, akcije kompanije IBM porasle su za 2% tokom trgovanja nakon zvona.

IBM, kao i drugi igrači u industriji IT usluga, suočava se s izazovima teškog makroekonomskog okruženja koje je dovelo do sužavanja budžeta klijenata, posebno u konsultantskom sektoru.

Iako je kompanija zabeležila usporavanje rasta ukupnog poslovanja u poređenju s prošlom godinom, uspela je da zadrži svoj godišnji cilj za rast prihoda i generisanje slobodnog toka gotovine.

Džejms Kavano, glavni finansijski direktor IBM-a, izjavio je da je prihod od generativne veštačke inteligencije (AI) kompanije tokom trećeg kvartala iznosio „niskih stotina miliona dolara“. Klijenti koji su iskazali interesovanje za IBM-ove softverske i konsultantske usluge u oblasti AI uključuju računovodstvenu firmu Ernst & Young.

IBM, koji je bio pionir u primeni AI aplikacija u preduzećima mnogo godina pre nego što je AI postala popularna, primećuje veliko interesovanje klijenata za njihove usluge kako bi uneli tehnološke inovacije u svoje poslovanje.

Prihod u segmentu softvera, koji sada uključuje i nedavno stečenog proizvođača softvera za IT budžetiranje, Apptio, porastao je za gotovo 8%, izuzevći uticaj snažnog dolara.

Međutim, u infrastrukturnom segmentu poslovanja, koji obuhvata mainframe računare, prihod je opao za 3,2% na 3,3 milijarde dolara u stalnoj valuti, što je bilo bolje od procene analitičara od 3,13 milijardi dolara prema Visible Alpha.

IBM, kompanija sa 111 godina iskustva, koja ostvaruje više od polovine svojih prihoda izvan Sjedinjenih Država, suočila se s negativnim uticajem jakog dolara, što je uticalo na kvartalne prihode za oko 250 miliona dolara više nego što se ranije očekivalo. Sada očekuju ukupne prihode u fiskalnoj 2023. godini u rasponu između 550 i 600 miliona dolara više.

Ukupan prihod kompanije IBM u trećem kvartalu dostigao je oko 5% rasta, iznosivši 14,8 milijardi dolara, što je premašilo procene od 14,73 milijarde dolara prema podacima LSEG-a.