Kupci gasa nastavljaju nominacije za ruski Severni tok 1

Kupci gasa nastavljaju nominacije za ruski Severni tok 1

Nemački kupci ruskog prirodnog gasa nastavili su sa nominacijama za snabdevanje gasovoda Severni tok 1, prvi put otkako je ključni gasovod zatvoren radi održavanja pre oko tri nedelje, prema nemačkim podacima o gasovodu, prenosi Rojters.

Rusija je 31. avgusta zaustavila protok gasovoda Severni tok 1, koji ide ispod Baltičkog mora do Nemačke, zbog, kako je trebalo, tri dana održavanja.

Nominacije su zahtevi za snabdevanje gasom i nisu indikacije da gas zaista teče u sistemu. Dok su nominacije bile vidljive na sajtovima nemačkih gasovoda koji povezuju Severni tok 1 sa krajnjim korisnicima, veb-sajt operatera Severni tok 1 nije pokazao nijedan zahtev za nominaciju od ponedeljka rano.

Gašenje Severnog toka 1 prošlog meseca pogoršalo je najgoru krizu u snabdevanju gasom u Evropi ikada, uz skok cena energije, a nemački uvoznici čak razgovaraju o mogućem racionalizaciji u najvećoj ekonomiji Evropske unije.

Moskva je okrivila sankcije, koje je Zapad uveo nakon što je Rusija napala Ukrajinu, za ometanje rutinskih operacija i održavanja Severnog toka 1. Brisel kaže da je to izgovor i da Rusija koristi gas kao ekonomsko oružje za odmazdu.

Severni tok 1 je daleko najveći ruski gasovod do Evrope, koji prenosi do 59,2 milijarde kubnih metara gasa godišnje.

Ranije ovog meseca, zamenik izvršnog direktora Gasproma (GAZP.MM) Vitalij Markelov rekao je Rojtersu da Severni tok 1 neće nastaviti sa pumpanjem dok Siemens Energi (ENR1n.DE) ne popravi neispravnu opremu. Siemens Energi je rekao da ne može da razume informacije koje je dao Gasprom.

„Naša procena je da nalaz koji nam je saopšten ne predstavlja tehnički razlog za obustavu rada“, dodaje se.

Evropske cene gasa su se više nego udvostručile od početka godine usled pada ruskih isporuka.

Predsednik Vladimir Putin je u petak porekao da Rusija ima bilo kakve veze sa energetskom krizom u Evropi, rekavši da bi Evropska unija, ako želi više gasa, trebalo da ukine sankcije sprečavajući otvaranje gasovoda Severni tok 2.

Severni tok 2, koji teče skoro paralelno sa Severnim tokom 1, izgrađen je pre godinu dana, ali je Nemačka odlučila da ne nastavi sa tim samo nekoliko dana pre nego što je Rusija poslala svoje trupe u Ukrajinu 24. februara.

Za 19. septembar, kupci su nominovali 3.652.554 kilovat sata na sat (kvh/h) gasa preko Severnog toka 1 između 8.00-9.00 CET za isporuku gasovodu OPAL u istočnoj Nemačkoj, podaci su na sajtu gasovoda OPAL. pokazao.

Kupci gasovoda NEL su u istom vremenskom periodu nominovali 14.291.845 kvh/h gasa, prema podacima NEL-a.

Severni tok, OPAL i NEL nisu odmah odgovorili na zahteve za komentar.