Korean Air naručio 40 aviona Boeing

Korean Air naručio 40 aviona Boeing

Korean Air je u ponedeljak uložio čvrstu porudžbinu za 40 širokotrupnih aviona Boeing 787 i 777X na britanskom sajmu u Farnborou, dajući podsticaj ovom američkom gigantu avijacije.

Ugovor, koji uključuje opciju za još 10 aviona 787, vredan je 15 milijardi dolara prema kataloškim cenama za mlazne avione koji štede gorivo. Međutim, avio-kompanije obično obezbeđuju velike popuste na unosne ugovore predstavljene na događaju.

„Imam puno poverenje u Boing“, rekao je izvršni direktor Korean Air-a Valter Čo novinarima na ceremoniji potpisivanja na otkrivanju sporazuma, u vezi sa nedavnim bezbednosnim problemima američke grupe.

„Trenutno radimo na novim dizajnom. Uvek težimo najboljem korisničkom iskustvu i udobnosti“, dodao je on.

Prevoznik sa sedištem u Seulu očekuje da će prva isporuka biti 2028.

„Ovi novi avioni će podići udobnost putnika i poboljšati operativnu efikasnost, uz značajno smanjenje emisije ugljenika, podržavajući našu dugoročnu posvećenost održivom vazduhoplovstvu“, rekao je Čo.

Britanski dvogodišnji Farnboro Airshov, koji se održava u jugoistočnoj Engleskoj, je tradicionalna zračna borba između Boeinga i evropskog najvećeg rivala Erbasa u borbi za prevlast nad naređenjima.

Ali Boeing je pogođen zaostatkom u proizvodnji zbog zabrinutosti za bezbednost.

U januaru je eksplodirala ploča trupa aviona 737 MAKS kojim je leteo Alaska Airlines, što je primoralo avion da izvrši prinudno sletanje.

Boing je u ponedeljak takođe objavio da je američka grupa National Airlines dala čvrstu porudžbinu za četiri širokotrupna teretna aviona 777-200.