Konflikt Izraela i Hamasa razbija potražnju za globalnim vazdušnim saobraćajem

Konflikt Izraela i Hamasa razbija potražnju za globalnim vazdušnim saobraćajem

Eskalacija sukoba između Izraela i Hamasa negativno je uticala ne samo na letove ka i sa Bliskog istoka, već je izazvala i globalno usporavanje avio industrije, izvestila je u petak kompanija za analizu putovanja ForvardKeis.

Prema izveštaju, broj međunarodnih letova širom sveta opao je od početka sukoba 7. oktobra, kada je palestinska oružana grupa Hamas iznenadni napad na Izrael, ubivši preko 1.400 ljudi. Izraelsko uzvratno bombardovanje Gaze dovelo je do više od 10.000 mrtvih, prema palestinskim vlastima.

„Ovaj rat je katastrofalna, srceparajuća, ljudska tragedija koju svi svakodnevno gledamo na našim TV ekranima“, rekao je u saopštenju Olivije Ponti, potpredsednik za uvid u ForvardKeis. „To će sigurno odbiti ljude da putuju u region, ali je takođe narušilo poverenje potrošača da putuju i drugde.

Podaci pokazuju da su rezervacije međunarodnih letova iz Amerike pale za 10% u tri nedelje nakon napada Hamasa, u poređenju sa brojem karata izdatih tri nedelje pre toga.

Izveštaj je ukazao da ljudi na Bliskom istoku takođe putuju manje, pri čemu su karte za međunarodne letove izdate u regionu pale za 9 odsto u istom periodu. U međuvremenu, globalne rezervacije letova za putovanja u region pale su za 26 odsto u tri nedelje nakon napada Hamasa.

„Unutar regiona pogođenog sukobom između Izraela i Hamasa, Izrael je pretrpeo najgore, jer su mnoge aviokompanije otkazale letove“, navodi se u izveštaju i dodaje da po broju otkazivanja letova u regionu Izrael slede Saudijska Arabija, Jordan, Liban. , i Egipat.

Rezervacije međunarodnih letova pale su u proseku za 5% u regionima, što je uticalo na globalni oporavak međunarodnih putovanja od pandemije Covid-19.

Prema Pontijevim rečima, rezervacije dan pre napada 7. oktobra pokazale su da će se globalna vazdušna putovanja u poslednjem kvartalu godine oporaviti na 95% nivoa iz 2019. godine, ali su od kraja oktobra izgledi pali na 88%.