Kompanije za proizvodnju čipova, najviši američki zvaničnici razgovaraju o politici Kine

Kompanije za proizvodnju čipova, najviši američki zvaničnici razgovaraju o politici Kine

Rukovodioci američke kompanije za proizvodnju čipova sastali su se u ponedeljak sa najvišim zvaničnicima Bajdenove administracije da bi razgovarali o politici Kine, rekli su Stejt department i izvori, dok je najmoćnija lobistička grupa za poluprovodnike pozvala na zaustavljanje više ograničenja koja se razmatraju.

Državni sekretar Antoni Blinken razgovarao je sa izvršnim direktorima kompanije za proizvodnju čipova o industriji i lancima snabdevanja nakon nedavnog putovanja u Kinu, rekao je portparol odeljenja novinarima, piše Rojters.

Sekretar za trgovinu Gina Raimondo, direktor Nacionalnog ekonomskog saveta Lael Brainard i direktor Saveta za nacionalnu bezbednost Jake Sullivan bili su među ostalim vladinim zvaničnicima koji su se sastali sa Intelom, Kualcommom i Nvidiom.

Industrija čipova želi da zaštiti svoj profit u Kini jer Bajdenova administracija razmatra još jednu rundu ograničenja na izvoz čipova u Kinu. Prošle godine, Kina je imala 180 milijardi dolara u kupovini poluprovodnika, više od trećine od ukupno 555,9 milijardi dolara u svetu i najveće pojedinačno tržište, prema Asocijaciji poluprovodničke industrije (SIA).

Blinken je želeo da „podeli svoje viđenje industrije i pitanja lanca snabdevanja, posebno nakon njegove nedavne posete Kini“ i „da čuje direktno od tih kompanija o tome kako vide probleme u lancu snabdevanja, kako vide poslovanje u Kini“, Portparol Stejt departmenta Metju Miler rekao je na brifingu za novinare.

Diskusije sa vladinim zvaničnicima takođe su uključivale ubrzavanje isplate vladinog novca izdvojenog za kompanije za proizvodnju poluprovodnika u Zakonu o CHIPS-u i osiguravanje da američka politika ne isključuje kompanije za proizvodnju čipova sa unosnog kineskog tržišta, rekao je drugi izvor upoznat sa ovim pitanjem.

Commerce Raimondo nadgleda program subvencionisanja proizvodnje poluprovodnika za proizvodnju poluprovodnika vredan 39 milijardi dolara koji je Kongres odobrio prošle godine. Zakon je takođe stvorio poreski kredit od 25% za izgradnju fabrika čipova, za koji se procenjuje da vredi 24 milijarde dolara.

Američka vlada je takođe fokusirana na pristup Kine najsofisticiranijim čipovima veštačke inteligencije, dodao je izvor, rekavši da je Vašington blizu pooštravanja pravila o tome koliku bi brzinu računara takvi čipovi mogli da imaju, ali još uvek nije izabrao određeni prag.

Ranije u ponedeljak, SIA sa sedištem u SAD pozvala je Bajdenovu administraciju da se „uzdrži od daljih ograničenja“ prodaje čipova Kini i pozvala administraciju da dozvoli „industriji da nastavi pristup kineskom tržištu, najvećem komercijalnom tržištu na svetu za robni poluprovodnici“.

Bajdenova administracija razmatra ažuriranje sveobuhvatnog skupa pravila nametnutih u oktobru kako bi se sputala kineska industrija čipova i novom izvršnom naredbom koja ograničava neke odlazne investicije.

„Naše akcije su pažljivo skrojene da se fokusiraju na tehnologiju sa implikacijama na nacionalnu bezbednost i osmišljene da osiguraju da se američke i savezničke tehnologije ne koriste za podrivanje naše nacionalne bezbednosti“, rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće.

Nije se očekivalo da se svaki zvaničnik sastane sa svakom kompanijom, rekao je prvobitni izvor, koji je želeo da ostane anoniman.

Ministarstvo trgovine i Bela kuća odbili su da komentarišu bilo kakve potencijalne diskusije.

Sastanci su usledili nakon što je Kina nedavno odlučila da ograniči izvoz sirovina kao što su galijum i germanijum koji se koriste u proizvodnji čipsa, o čemu je portparol odeljenja rekao da je Blinken razgovarao u razgovorima sa izvršnim direktorima.

Nvidia, Kualcomm i Intel imaju ključnu prodaju u Kini. Kualcomm je jedina kompanija sa licencom američkih regulatora za prodaju čipova za mobilne telefone kompaniji Huavei Technologi Co Ltd.

Nvidia prodaje AI čip prilagođen kineskom tržištu koji već dobija na snazi među velikim kineskim firmama, a izvršni direktor Intela Pat Gelsinger je prošle nedelje otputovao u Kinu da objavi sopstvenu ponudu AI čipova u Kini.