Komisija Senata SAD unapredila zakon o obuzdavanju OPEK+

Komisija Senata SAD unapredila zakon o obuzdavanju OPEK+

VAŠINGTON – Komitet američkog Senata ove nedelje je tiho predložio nacrt zakona kojim se želi obuzdati OPEK+ nakon što je grupa proizvođača nafte koju su ovog meseca predvodile Saudijska Arabija i Rusija pristala da smanji proizvodnju, preneo je Rojters.

Poslanici bi mogli da raspravljaju o zakonu nakon izbora na sredini mandata 8. novembra.

Takozvani zakon o zabranjenim kartelima za proizvodnju i izvoz nafte, ili NOPEC, dobio je na zamahu u američkom Kongresu nakon što su Organizacija zemalja izvoznica nafte i saveznici odlučili 5. oktobra da smanje proizvodnju za 2 miliona barela dnevno.

To je bilo uprkos lobiranju administracije predsednika Džoa Bajdena. Visoke cene nafte su ranjivost za Bajdena i njegove kolege demokrate koji nastoje da zadrže kontrolu nad Kongresom na izborima.

Senatski odbor za pravosuđe, koji je lako usvojio zakon u maju, pomerio je zakon u utorak na senat, pokazao je sajt Senata. To je bio „samo korak obrade papirologije“, rekao je pomoćnik Senata.

Senator Čak Grasli, republikanac koji je sponzorisao NOPEC, pokušao je da priloži zakon uz godišnji zakon o politici odbrane. Taj napor nije uspeo, ali bi predlog zakona mogao da bude priložen drugim zakonima kasnije ove godine. Graslijeva kancelarija nije odmah odgovorila na zahtev za komentar.

Budućnost zakona sada zavisi od lidera većine u Senatu Čaka Šumera, demokrate. Raspored Senata će verovatno biti prepun nakon izbora, što bi moglo da spreči razmatranje zakona. Šumerova kancelarija nije odmah odgovorila na zahtev za komentar.

Šumer je 6. oktobra rekao: „Ono što je Saudijska Arabija učinila da pomogne (ruskom predsedniku Vladimiru) Putinu da nastavi da vodi svoj odvratni, opaki rat protiv Ukrajine, Amerikanci će dugo pamtiti. Mi gledamo na sve zakonodavne alate kako bismo na najbolji način rešili ovu užasnu i duboko ciničnu akciju, uključujući predlog zakona o NOPEC-u“.

Ako ga izglasaju oba kongresna doma i potpiše Bajden, NOPEC bi promenio američki antimonopolski zakon kako bi ukinuo suvereni imunitet koji je štitio članice OPEK+ i njihove nacionalne naftne kompanije od tužbi zbog dogovaranja cena.

Nejasno je kako bi tačno savezni sud mogao da sprovede sudske antimonopolske odluke protiv stranih zemalja. Sjedinjene Države bi se takođe mogle suočiti sa kritikama zbog svojih pokušaja da manipulišu tržištima, na primer, planiranim oslobađanjem 180 miliona barela nafte iz rezervi za vanredne situacije između maja i decembra.