Kolona: Fondovi povećavaju poverenje u CBOT sojinog ulja

Kolona: Fondovi povećavaju poverenje u CBOT sojinog ulja

Špekulanti su prošle nedelje organizovali svoju najveću kupovinu sojinog ulja u Čikagu za nešto više od godinu dana, podižući svoje bikovske opklade na sojino ulje iznad onih na sojino brašno, prvi put od juna, preneo je Rojters.

Do petka su fjučersi na sojino ulje CBOT porasli za 16% ovog meseca, a fjučersi na malezijsko palmino ulje porasli su za 20% jer zabrinutost za globalno snabdevanje biljnim uljem i dalje postoji.

U nedelji koja je završena 18. oktobra, CBOT soioil je porastao za 5%, a menadžeri novca su svojoj neto dugoj poziciji dodali skoro 14.000 fjučers i opcija, prema podacima američke Komisije za trgovinu robnim fjučersima.

Taj neto dug je dostigao 74.974 fjučers i opcionih ugovora, najveći od maja i više od 70.797 ugovora fondova sa sojinom sačmom, što je blagi rast u odnosu na nedelju. Menadžeri novca su bili bikovi u odnosu na naftu u odnosu na obrok dve trećine poslednje dve godine.

I fjučersi sojinog ulja i sojinog brašna su zabeležili rast od 4% u poslednje tri sesije, podižući sojino ulje iznad 70 centi po funti. Međutim, otvoreno interesovanje zaostaje prethodnih godina od 18. oktobra sa sojinim uljem na osmogodišnjem minimumu za nedelju i sojinim brašnom na najnižim nivoima za devet godina.

Žetve kukuruza i soje u SAD u 2022. pale su ispod početnih očekivanja za ukupnih 800 miliona bušela (5%), držeći špekulante na dužoj strani tih tržišta treću godinu zaredom.

Otvoreno interesovanje za fjučerse i opcije na kukuruz je za 1% veće nego pre godinu dana, a za soju je smanjeno za 12%, iako je otvoreno interesovanje znatno manje nego na isti datum 2020. godine, posebno za soju. Bruto gaćice ostaju blizu minimalnog nivoa.

Nedelja završena 18. oktobra sadržala je izveštaj američkog Ministarstva poljoprivrede od 12. oktobra, koji je bio prijateljski za bikove soje, ali neutralan do negativan za kukuruz. Menadžeri novca su u tom periodu smanjili neto dug u CBOT fjučersima i opcijama za kukuruz za oko 13.000 na 254.261 ugovor.

Neto dugovanje fondova u kukuruzu je veće nego u istim nedeljama 2021. i 2020. godine, od kojih su oba bila oko 220.000 ugovora.

Menadžeri novca do 18. oktobra prekinuli su četvoronedeljni niz prodaje fjučersa i opcija na soju CBOT, dodajući nešto više od 1.000 ugovora na svoju neto dužinu, što je dostiglo 66.862 ugovora. Ta pozicija je pala ispod 20.000 ugovora u istoj nedelji pre godinu dana, ali uporedivi neto dug za 2020. od oko 232.000 ugovora bio je blizu vrha poslednjeg bikovskog niza fondova.

CBOT fjučersi na pšenicu su pali za skoro 6% u nedelji koja je završila 18. oktobra nakon više od tromesečnog maksimuma, iako niska otvorena kamata i dalje ograničava kretanje fondova. Menadžeri novca prekinuli su skoro 2.600 ugovora sa svojih CBOT neto neto kratkih ugovora, koji su pali na 22.051 fjučers i opcioni ugovor. Prodaja je procenjena na preko 16.000 fjučers ugovora.

CBOT pšenica je u petak koketirala sa jednomesečnim najnižim vrednostima, pošto se raspoloženje trgovine prema ugovoru o crnomorskom žitu menja između toplog i hladnog. Ukrajinski predsednik je u petak optužio Rusiju da namerno drži 150 ukrajinskih brodova za žito, a Moskva se čini da okleva u produžetku sporazuma o žitu sledećeg meseca jer se ruske želje ne ispunjavaju. nL1N31M1SD nL8N31L5JP

Što se tiče ponude, tempo setve pšenice u Ukrajini i Rusiji bio je ispod normalnog, a američki farmeri sade svoju pšenicu na istorijski suvim zemljištima. Na južnoj hemisferi, suša je uništila argentinski usev, a jake kiše izazivaju zabrinutost za kvalitet u Australiji.

Karen Braun je tržišni analitičar Rojtersa. Stavovi izneti iznad su njeni sopstveni.