Kišida „u principu“ pristao na embargo na uvoz ruske nafte

Kišida „u principu“ pristao na embargo na uvoz ruske nafte

Japan će uvesti embargo na uvoz ruske sirove nafte „u principu“, kao deo odluke G7 da se suprotstavi ruskoj invaziji na Ukrajinu, rekao je japanski premijer Fumio Kišida posle onlajn sastanka lidera G7 u nedelju.

„Jedinstvo G7 je od suštinskog značaja u ovom trenutku i na osnovu izjave lidera G7, odlučili smo da preduzmemo mere za embargo na rusku naftu u principu“, rekao je Kišida novinarima u ponedeljak.
On je rekao da je to „teška odluka“ jer se Japan „za većinu svojih energetskih resursa oslanja na uvoz.

Kišida nije dao vremenski okvir za japanski embargo na uvoz ruske nafte.

Japan je uvozio rusku sirovu naftu — koja je činila 3,6% uvoza sirove nafte 2021. godine — kako bi diverzifikovao svoje izvore snabdevanja, prema podacima koje je u aprilu objavilo ministarstvo trgovine zemlje.

Ranije ovog meseca, japanski ministar ekonomije, trgovine i industrije Koiči Hagiuda rekao je novinarima da je, s obzirom na to da Japan „ima ograničene resurse“, teško da se zemlja odmah pridruži Evropskoj uniji oko svojih planova da zabrani uvoz nafte iz Rusije.

Sastanak G7 održan je onlajn po nalogu Nemačke, a prisustvovali su mu lideri nacija G7 i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.