Kineski tehnološki gigant Tencent kaže da je neto profit skočio u drugom kvartalu

Kineski tehnološki gigant Tencent kaže da je neto profit skočio u drugom kvartalu

Kineski internet gigant Tencent objavio je u sredu povećanje neto dobiti od 82 odsto u drugom kvartalu, što je najveći skok od kraja 2020. godine, nakon ponovnog oživljavanja njegovog poslovanja sa igrama na sreću.

Tencent je jedan od najvrednijih igrača u kineskoj tehnološkoj industriji, koji upravlja sveprisutnom WeChat-om za razmenu poruka i uslugama „super-aplikacije“, kao i ponudama za igre, računarstvo u oblaku i striming sadržaja.

Međutim, ranije ove godine ostvario je najniži godišnji profit od 2019., delimično zbog stagniranja prihoda od igara u poslednjem kvartalu 2023. godine.

Kompanija sa sedištem u Šenženu navela je u podnesku berzi u Hong Kongu da je neto profit dostigao 6,7 milijardi dolara u periodu april-jun, u poređenju sa 3,7 milijardi dolara u istom periodu prošle godine.

Prodaja je porasla za osam odsto na godišnjem nivou na 22,5 milijardi dolara, navodi se u saopštenju.

„Naši rezultati u drugom kvartalu 2024. pokazali su snagu naše platforme i strategije sadržaja“, rekao je Tencent u podnesku.

„Radujući se, nastavljamo da ulažemo u naše platforme i tehnologije, uključujući veštačku inteligenciju, što nam omogućava da stvorimo novu poslovnu vrednost i bolje zadovoljimo potrebe korisnika“, navodi se u saopštenju.

Tencentov prihod od domaćih igara „nastavio je rast“, ​​navodi se, dok su „prihodi od međunarodnih igara ubrzali rast“.

To je podstaknuto „povećanim angažovanjem korisnika u nekoliko naših zimzelenih naslova i uspešnim lansiranjem određenih novih igara“, navodi se.

Decenijama meteorskog rasta koji je kinesku tehnološku industriju transformisao u jednu od najdinamičnijih na svetu, naglo je prekinut 2020. godine nakon što je Peking uveo strože mere nadzora.

Velike kineske tehnološke kompanije suočile su se sa nizom regulatornih mjera u vezi sa konkurencijom i ličnim podacima, nakon godina relativne popustljivosti, što je uznemirilo sektor.

Od 2021. godine, kineske vlasti su takođe nametnule strogo nedeljno ograničenje od tri sata onlajn igara za maloletnike mlađe od 18 godina kako bi suzbile zavisnost među mlađim ljudima.

Ograničenja su značajno uticala na profitabilnost Tencenta i grupa je prijavila svoj prvi kvartalni pad prihoda u 18 godina 2022.

U potrazi za novim mogućnostima, Tencent sada gleda na obećavajuće tržište veštačke inteligencije (AI), kao i drugi kineski tehnološki giganti kao što su Baidu, Huavei, Alibaba i BiteDance.

U septembru, Tencent je predstavio Huniuan, chatbot sa AI koji je dizajniran da se takmiči sa ChatGPT Sjedinjenih Država, koji nije dostupan u Kini.