Kineski izvoz se dodatno ohladio zbog slabljenja globalne tražnje

Kineski izvoz se dodatno ohladio zbog slabljenja globalne tražnje

PEKING – Očekuje se da će se rast kineskog izvoza dodatno usporiti u septembru pošto potražnja u inostranstvu slabi, što dodatno opterećuje poljuljanu ekonomiju usled ograničenja COVID-a i imovinske krize, pokazala je anketa Rojtersa u četvrtak.

Odlazne pošiljke su verovatno porasle za 4,1% u odnosu na prethodnu godinu nakon rasta od 7,1% u avgustu, prema srednjoj prognozi 30 ekonomista u anketi.

Rastuća inflacija, više kamatne stope i višemesečni rat u Ukrajini sve više opterećuju globalnu ekonomiju, a dugotrajno usporavanje Kine povećava pritisak.

I zvanična i kineska anketa o fabričkim aktivnostima u privatnom sektoru pokazala su da su novi izvozni podindeksi produžili kontrakcije prošlog meseca. Izvoz je bio jedna od retkih svetlih tačaka za privredu ove godine.

„PMI doprinose rastućim dokazima o prekretnici u stranoj tražnji“, rekao je Julian Evans-Pritchard, ekonomista u Capital Economics, dodajući da bi ovo mogao biti početak dvocifrenog smanjenja kineskog izvoza.

Protok kontejnera u vezi sa spoljnom trgovinom u osam glavnih kineskih luka opao je za 14,6% u prvih 10 dana septembra zbog prekida tajfuna, ali je kasnije tokom 11. i 30. septembra porastao, pokazuju podaci Kineskog udruženja luka i luka.

U međuvremenu, očekuje se da će uvoz ostati slab u septembru, verovatno da će porasti za 1%, u poređenju sa samo 0,3% u avgustu.

Rast izvoza Južne Koreje, vodeći pokazatelj kineskog uvoza, u septembru je dostigao najsporiji tempo u skoro dve godine. Isporuke iz te zemlje zavisne od trgovine u Kinu pale su za 6,5%.

Analitičari Goldman Saksa su primetili da manje radnih dana i niži rast cena nafte u odnosu na isti period prošle godine u septembru takođe nagoveštavaju da bi rast uvoza mogao da uspori.

Sa slabljenjem juana, kineski trgovinski suficit će se verovatno povećati na 81,0 milijardi dolara sa 79,39 milijardi dolara u avgustu, pokazala je anketa.

Podaci o trgovini, koji će biti objavljeni u petak, jedan su od poslednjih zvaničnih ekonomskih pokazatelja koji će biti objavljeni pred Kongres vladajuće Komunističke partije Kine koji počinje 16. oktobra.

Dok se druga po veličini svetska ekonomija bori sa kontinuiranim ograničenjima COVID-19 i slabljenjem sektora nekretnina, Međunarodni monetarni fond je u utorak smanjio svoju prognozu rasta za Kinu za 2022. na 3,2 odsto sa 3,3 odsto.