Kineski izvoz automobila raste, delimično nadoknađujući pad prodaje kod kuće

Kineski izvoz automobila raste, delimično nadoknađujući pad prodaje kod kuće

Kineska prodaja automobila pala je u junu pošto je domaća privreda ostala spora, ali je snažan izvoz nadoknadio pad kod kuće, saopštilo je u sredu industrijsko udruženje.

Prodaja u Kini je opala za 7,4% u poređenju sa godinom ranije na 1,8 miliona automobila, dok je izvoz porastao za 29% na 400.000 jedinica, objavilo je kinesko udruženje proizvođača automobila u mesečnom izveštaju.

U prvih šest meseci ove godine izvoz je porastao za 31,5%, dok je domaća prodaja porasla za 1,6%. Porast izvoza dolazi u vreme sve veće zabrinutosti u Evropi i Sjedinjenim Državama da bi jeftini automobili kineske proizvodnje mogli da nadmaše etablirane proizvođače automobila na Zapadu.

Dok je veliki deo zabrinutosti bio fokusiran na kineske blistave i umerene električne automobile, rast izvoza koncentrisan je uglavnom na vozila na benzin. Oni su porasli za 36% u prvoj polovini godine i činili su 78% izvoza vozila. Kineski izvoz električnih vozila pao je za 2,3%, dok je hibridi skočio za 180% u odnosu na manju bazu.

Izvoz je pomogao da se nadoknadi slabija prodaja benzinskih vozila u Kini jer je ukupno tržište stagniralo i kupci su se prebacili na električna vozila i hibride.

Rusija je daleko najveće i još uvek brzo rastuće izvozno tržište, gde su kineski proizvođači popunili prazninu nastalu odlaskom drugih proizvođača automobila nakon ruske invazije na Ukrajinu. Ostala značajna tržišta uključuju Brazil i Meksiko u Latinskoj Americi, Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju na Bliskom istoku i Belgiju i UK u Evropi.

Evropska unija je prošle nedelje uvela privremene carine na kineska električna vozila, navodeći da vladine subvencije daju proizvođačima automobila u Kini nepravednu prednost.

Kineski proizvođači sele proizvodnju u inostranstvo. BID, najveći proizvođač električnih vozila u zemlji, otvorio je fabriku na Tajlandu prošle nedelje i planira da izgradi fabrike u Brazilu, Mađarskoj i Turskoj.

Pad prodaje u Kini bio je drugi mesečni pad zaredom. Zasebne brojke koje je u tabeli dalo Kinesko udruženje putničkih automobila pokazuju tri uzastopna meseca pada prodaje. Snažan pad nekretnina usporio je ekonomski rast i umanjio poverenje potrošača.