Kineski COMAC obezbeđuje 330 narudžbina aviona

Kineski COMAC obezbeđuje 330 narudžbina aviona

Kineska kompanija za proizvodnju aviona Commercial Aircraft Corporation of China (COMAC) saopštila je da je obezbedila 330 porudžbina za svoje domaće uskotrupne avione C919 i regionalne avione ARJ21 i povećala svoju 20-godišnju prognozu potražnje za avionima na najvećem aeromitingu u zemlji.

Kineska razvojna banka Leasing, ICBC Leasing, CMB finansijski lizing, BOCOM Leasing, CCB finansijski lizing, SPDB finansijski lizing i Jiangsu finansijski lizing potpisali su u utorak narudžbe za kombinovanih 300 C919 i 30 ARJ21 na Airshov China u južnom gradu Džuhaju, izneto je u saopštenju u sredu.

Kao i u prethodnim najavama, nije odmah bilo jasno koliko je bilo ugovorenih porudžbina a koliko iskaza interesovanja. Datumi isporuke nisu navedeni.

Pre najnovijih ponuda, bilo je 815 porudžbina za C919 od 28 kupaca, prema COMAC-ovom sajtu. Ali China Eastern Airlines je jedini kupac koji je najavio čvrst raspored isporuke. Očekuje se da će prvi avion dobiti u decembru, a još četiri sledeće godine.

C919 je kineski rival popularnim porodicama uskotrupnih mlaznih aviona Airbus A320neo i Boeing 737 MAKS, jer izgleda da će zemlja ostvariti proizvodnju kojom će podmiriti sopstvene potrebe.

COMAC je u utorak saopštio da će Kini trebati 9.284 nova aviona u narednih 20 godina da bi zadovoljila potražnju tržišta, 200 više nego što je bilo predviđeno prošle godine.

Prognoza kineskog proizvođača aviona veća je od prognoze Boinga, koji je prošlog meseca predvideo da će Kini biti potrebno 8.485 novih aviona u narednih 20 godina.

Američki proizvođač predviđa da će Kini biti potrebno 6.370 aviona sa jednim prolazom kako bi podržala svoju rastuću mrežu međunarodnih i domaćih ruta u tom vremenu, dok je COMAC rekao da će biti potrebno 6.896 takvih aviona.

Boing je skoro isključen iz narudžbi na najvećem svetskom tržištu za nove avione od 2017. godine zbog trgovinskih tenzija između SAD i Kine, iako su kineske aviokompanije ove godine pristale da kupe više od 300 Erbasovih uskotrupnih aviona.