Kineski BID otvara fabriku električnih automobila u Turskoj

Kineski BID otvara fabriku električnih automobila u Turskoj

Kineski gigant električnih vozila BID otvoriće fabriku u Turskoj, rekao je izvor iz vlade AFP-u u ponedeljak, dok kompanija nastavlja svoju međunarodnu ekspanziju.

„BID će otvoriti fabriku u Turskoj“, rekao je izvor, dodajući da će detalje saopštiti predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Vijest dolazi nekoliko dana nakon što je EU uvela dodatne privremene tarife do 38 posto na kineska električna vozila nakon istrage u kojoj je zaključeno da državne subvencije znače da nepravedno potkopavaju evropske rivale.

Automobili turske proizvodnje uživaju povoljan pristup EU u okviru carinske unije koja datira iz 1995. godine, a region Marmara oko Istanbula postao je jedan od vodećih centara svetske automobilske industrije.

Veliki proizvođači automobila, uključujući Fijat i Reno, otvorili su tamo fabrike početkom 1970-ih, a drugi poput Forda, Tojote i Hjundaija su ih pratili, koristeći prednost pozicije Turske na raskrsnici između Evrope, Azije i Bliskog istoka.

Turski mediji su izvestili da će fabrika biti investicija od jedne milijarde dolara BID-a.

Zemljište koje je ranije bilo dodeljeno Folksvagenu u Manisi na severu zapadnog lučkog grada Izmira biće ustupljeno kineskoj kompaniji, objavio je provladin dnevnik Jeni Safak.

„BID je najveći svetski proizvođač električnih vozila i jedan od najnaprednijih u pogledu tehnologije i kvaliteta proizvodnje“, rekao je nezavisni konsultant Levent Tajlan za AFP.

„Zaista, ovo će biti investicija za tursko tržište, ali posebno za evropsko tržište, zaobilaženjem carinskih tarifa nametnutih vozilima kineskog porekla“, rekao je on.

On je rekao da BID ima potencijal da proda oko 20-25.000 vozila godišnje na turskom tržištu i izvozi 75.000 u EU.

„Fabrika (u Turskoj) sa instaliranim kapacitetom od 100-125.000 vozila godišnje bila bi razumna investicija“, dodao je on.

Prema novim turskim propisima o podsticajima za investicije, BID će moći da zaobiđe novu tarifu od 40 odsto koju je Turska nametnula na uvoz električnih vozila.

Kina je predvodila globalni prelazak na električna vozila, sa skoro svaki treći automobil na njenim putevima koji će biti električni do 2030. godine, prema godišnjem Globalnom EV Outlooku Međunarodne agencije za energiju.

Kineski proizvođači električnih vozila takođe su povećali izvoz, što je navelo mnoge nacije da preduzmu mere da zaštite svoje proizvođače automobila.

Takođe su počeli da gledaju na proizvodnju u inostranstvu, a BID je već najavio planove da otvori svoju prvu evropsku fabriku u Mađarskoj.

U julu, BID je otvorio fabriku na Tajlandu.

Fabrika u Rajongu, industrijskoj zoni jugoistočno od Bangkoka, moći će da proizvodi do 150.000 vozila godišnje, prema kompaniji koja dominira njenim domaćim tržištem.

Peking je upozorio da bi tarifni potez EU mogao da izazove trgovinski rat.