Kineski automobili prodiru u Latinsku Ameriku

Kineski automobili prodiru u Latinsku Ameriku

Čileanski kamiondžija Klaudio Perez bio je skeptičan u pogledu svoje prve kupovine kineskog porodičnog automobila pre dve godine. Međutim, cena i brza isporuka su ga ubedili.

Perez (47) je jedan od miliona kupaca automobila u Latinskoj Americi koji su poslednjih godina sa automobila proizvedenih u Sjedinjenim Državama i Brazilu prešli na kineske modele.

Azijski ekonomski gigant je u regionu 2019. prodao automobile u vrednosti od 2,2 milijarde dolara. Prošle godine ta cifra je dostigla 8,5 milijardi dolara, prema Međunarodnom trgovinskom centru (ITC), agenciji UN.

Kineska prodaja automobila činila je 20 odsto ukupne prodaje u regionu u monetarnom smislu – ispred Sjedinjenih Država sa 17 odsto i Brazila sa 11 odsto.

Nijedno drugo tržište van Azije trenutno nema veći udeo kineskih automobila, prenosi ITC.

„Skloni smo da stigmatizujemo kineske brendove, ali ne… ovaj je bio stvarno dobar, stvarno dobar. Dakle, ne žalim što sam ga kupio“, rekao je Perez o svojoj prvoj kupovini, za koju je očekivao da će biti „slična plastici“. „

I njegov sledeći automobil će takođe biti kineski, rekao je.

Kineski proizvođači automobila udvostručili su svoje napore poslednjih godina da ponude proizvode po konkurentnim cenama bez kompromisa po pitanju kvaliteta, kažu analitičari.

Na tržištu električnih vozila u razvoju zauzeli su još veći udeo na tržištu Latinske Amerike, sa 51 odsto ukupne prodaje.

Skoro svi električni autobusi u regionu se proizvode u Kini.

„Rast kineskih proizvođača automobila poslednjih godina je bio eksponencijalan, zahvaljujući značajnim poboljšanjima kvaliteta, tehnologije i dizajna“, rekao je Andres Polverigiani iz Nivusa, konsultantske firme koja proučava konkurentnost vozila.

U Sjedinjenim Državama i Evropi, koje imaju sopstvenu automobilsku industriju, zaštitne uvozne carine usporile su napredak Kine, za razliku od Latinske Amerike.

U Čileu, sa skoro nultim tarifama, kineski modeli su činili skoro 30 odsto prodaje automobila prošle godine.

U Meksiku i Brazilu, najvećim proizvođačima automobila u Latinskoj Americi, Kina takođe napreduje.

Kineski gigant BID gradi svoju najveću fabriku električnih automobila van Azije u Kamakariju, na severoistoku Brazila, sa ciljanim proizvodnim kapacitetom od 150.000 jedinica godišnje.

U Latinskoj Americi, kineski automobili, koji imaju tendenciju da budu jeftiniji od svojih konkurenata, omogućili su segmentima stanovništva sa srednjim i niskim primanjima da kupe svoje prvo vozilo, rekao je Sebastijan Hereros, ekonomista Ekonomske komisije za Latinsku Ameriku i Karibe ( ECLAC).

Takođe je omogućio uvođenje čistijih tehnologija motora u zagađenim metropolama kao što su Santjago, Bogota i Meksiko Siti.

„Sve naše zemlje moraju brzo da usvoje elektromobilnost; to je gotovo pitanje opstanka“, rekao je Hereros.

„Kina je idealan partner: ima potrebne proizvodne kapacitete i nudi konkurentne cene.