Kineska proizvodna aktivnost raste u martu nakon petomesečnog zatišja

Kineska proizvodna aktivnost raste u martu nakon petomesečnog zatišja

Proizvodnja u Kini se povećala u martu nakon kontrakcije pet uzastopnih meseci, prema zvaničnom istraživanju direktora fabrika objavljenom u nedelju, što ukazuje na oporavak industrijskih aktivnosti nakon praznika Lunarne Nove godine.

Zvanični indeks menadžera nabavke, ili PMI, porastao je sa 49,1 u februaru na 50,8 u martu. PMI je na skali do 100, gde 50 označava granicu između ekspanzije i kontrakcije.

Mesečni proizvodni PMI je uglavnom bio ispod 50 u poslednjih 12 meseci: Osim ovog meseca, fabričke aktivnosti su zabeležile ekspanziju tek u septembru.

Viši statističar Nacionalnog biroa za statistiku Zhao Kinghe rekao je da je tržište postalo aktivnije kako su kompanije nastavile i ubrzale proizvodnju nakon praznika Lunarne Nove godine. Mnoge fabrike su prestale da rade tokom praznika, a postovi na društvenim mrežama sugerišu da su radnici u nekim kompanijama bili slobodni čak 140 dana počevši od kraja 2023. zbog nedostatka novih narudžbi.

Zhao je rekao da je istraživanje takođe pokazalo da su neki problemi za kompanije i dalje ostali, uključujući sve veću konkurenciju u industrijama i nedostatak tržišne potražnje.

Tokom godišnjeg zasedanja Nacionalnog narodnog kongresa u martu, Kina je rekla da će podstaći potrošače da odbace stare uređaje i trguju svojim automobilima za električna vozila kako bi podstakla domaću potražnju. I rečeno je da će 10,4 milijarde juana (1,4 milijarde dolara) otići na unapređenje industrije i modernizaciju proizvodnje.

Zhao je rekao da je politika koja promoviše trgovinu robom široke potrošnje i nadogradnju opreme velikih razmera i dalje potrebna dalja implementacija kako bi se podržao visokokvalitetni razvoj proizvodne industrije.

Prema istraživanju objavljenom u nedelju, neproizvodni PMI porastao je na 53 sa 51,4 u februaru. Očitavanje je najveće od juna 2023.

Oporavak druge po veličini svetske ekonomije nakon šokova pandemije suočio se sa mnogim preprekama, a jedna od najvećih je pad u industriji nekretnina nakon što su vlasti preduzele mere da obuzdaju prekomerno zaduživanje investitora.

Cilj vladajuće Komunističke partije je da poveća ekonomiju za oko 5% ove godine, a ambicija za koju ekonomisti kažu da bi mogla biti teško ostvariva.