Kineska prodaja automobila po prvi put nadmašila prodaju američkih rivala

Kineska prodaja automobila po prvi put nadmašila prodaju američkih rivala

Kineski proizvođači automobila su pretekli američke konkurente u prodaji vozila prošle godine, prema istraživanju JATO Dinamics-a. Podaci pokazuju da su kineski brendovi, predvođeni BID-om iz Šenžena, prodali 13,43 miliona novih vozila, dok su američki brendovi prodali oko 11,93 miliona. Japanski brendovi su zadržali snažnu poziciju sa 23,59 miliona vozila prodatih globalno.

Rast prodaje kineskih automobilskih kompanija nadmašio je rast prodaje u SAD-u za 23%, u poređenju sa rastom od 9% američkih firmi. Analitičar iz JATO-a, Felipe Munjoz, istakao je da je nedostatak pažnje starih proizvođača automobila, što je rezultiralo visokim cenama, nenamerno usmerio potrošače ka pristupačnijim kineskim alternativama.

Kineski brendovi automobila su ubrzano osvajali tržište, posebno u regionima poput Bliskog istoka, Evroazije, Afrike, Latinske Amerike, jugoistočne Azije, Evrope, Australije, Novog Zelanda i Izraela. Kompaktni sedan BID-a, Kin, bio je najprodavaniji kineski model prema JATO izveštaju.

Iako je kinesko domaće tržište pokazalo znakove usporavanja, proizvođači su tražili rast u inostranstvu. Kineski brendovi su već uspešni u zemljama u razvoju zahvaljujući povoljnijim politikama pristupa, manjim trgovinskim barijerama i većoj osetljivosti potrošača na cene.

Munjoz je istakao da je u zemljama u razvoju prodato preko 17,5 miliona novih automobila u 2023. godini, što je više od ukupne prodaje u SAD-u ili Evropi. Ovaj rast se dogodio uprkos trgovinskim tenzijama između Kine i Zapada, visokim kamatama i rastućim cenama vozila.

EU je nedavno uvela visoke tarife od 38% na kineske proizvođače električnih vozila (EV). Peking je najavio kontrameru ciljajući sektore avijacije i poljoprivrede u EU. Ova odluka Brisela usledila je nakon što su SAD povećale tarife na kineska električna vozila na 100%.

Turska je takođe najavila dodatne carine od 40% na vozila iz Kine, što je izazvalo nezadovoljstvo u Pekingu. Kineski proizvođači su pozvali Ankaru da odmah povuče diskriminatorne tarife.