Kineska kompanija nadmašila Teslu

Kineska kompanija nadmašila Teslu

Kineski BID prodao je više od 526.000 električnih vozila u četvrtom kvartalu 2023. godine, objavila je kineska kompanija u ponedeljak, čime je premašio Teslin ukupan broj od preko 484.000 u periodu oktobar-decembar i u suštini okončao vladavinu američkog EV giganta kao dominantnog proizvođača u industriji.

Rezultat je označio prvi kvartal u kojem je BID-ova prodaja premašila prodaju Tesle i ograničila godinu u kojoj je kineski proizvođač automobila postigao skoro duplo veću stopu rasta od svog najvećeg američkog rivala.

Tesla je i dalje vodio sve proizvođače električnih vozila po obimu tokom cele godine, isporučivši više od 1,8 miliona jedinica u 2023. BID sa sedištem u Šenženu objavio je prodaju od skoro 1,6 miliona vozila koja rade samo na struju, kao i više od 1,4 miliona utikača. kod hibrida. BID-ova prodaja je skočila za 73% u odnosu na godinu dana ranije, što je manje od Teslinog dobitka od 38%.

Američki milijarder Voren Bafet bio je rani investitor u BID, kupivši 25% udela u kompaniji 2008. godine, kada je bila poznata više po proizvodnji baterija za mobilne telefone nego automobila. Bafetova kompanija Berkshire Hathavai Inc. ostvarila je 30-struku dobit na svojoj investiciji kada je počela da prodaje neke od svojih akcija BID-a 2022.

Izvršni direktor Tesle Elon Musk nasmejao se BID-u kada su ga u intervjuu za Blumberg 2011. pitali o tome da kompanija postaje rival za EV. Tada je odbacio BID, navodeći njegov kvalitet proizvoda i navodne tehnološke nedostatke. Musk je priznao napredak kompanije prošle godine, rekavši da se više ne smeje BID-u. „To je bilo pre mnogo godina“, rekao je on o intervjuu za Blumberg. „Njihovi automobili su danas veoma konkurentni.“

BID se može pohvaliti prednostima ogromnog domaćeg tržišta električnih vozila. Kina čini oko 55% globalne prodaje električnih vozila po obimu. Međutim, BID takođe ima agresivne planove rasta u Evropi, gde već nudi pet modela. Kompanija cilja godišnju prodaju od oko 800.000 automobila u Evropi do 2030. godine.

Tesla se, s druge strane, suočio sa padom potražnje na svom domaćem tržištu, gde su američke kupce odvraćale više kamatne stope i zabrinutost oko infrastrukture za punjenje. Tesla je snizio cene nalepnica do 20.000 dolara na nekim od svojih modela, što je doprinelo povećanju prodaje u četvrtom kvartalu od 20% po obimu.