Kina testira prvi električni avion

Kina testira prvi električni avion

Prvi kineski električni avion domaće proizvodnje uspešno je završio svoj prvi let ove nedelje, izvestili su u petak kineski mediji.

Avion AG60E, koji je razvila China Aviation Industri General Aircraft Corporation, poleteo je u sredu sa aerodroma Jiande Kiandaohu u istočnoj kineskoj provinciji Džeđiang. Sleteo je na isti aerodrom nakon kratkog probnog leta, navodi China Daili, citirajući proizvođača.

AG60E je električno modifikovana verzija AG60, potpuno metalnog aviona lake težine sa dva sedišta, jedno pored drugog, sa jednim motorom. AG60 je dizajniran za civilne svrhe kao što su letačka obuka, poljoprivredna istraživanja i razgledanje iz vazduha.

AG60E ima ukupnu dužinu od 6,9 metara, raspon krila od 8,6 metara i maksimalnu brzinu krstarenja od 185 km/h, navodi Sinhua. Razvoj električne verzije aviona sa fiksnim krilima doprinosi strateškoj industriji u nastajanju, rekao je proizvođač.

Umesto mlaznog goriva, električni avioni su obično opremljeni punjivim litijum-jonskim baterijama i električnim motorima poznatim po izlazu sa nultom emisijom ugljenika. Alternativni izvori energije uključuju solarnu energiju ili hibridni, delimično električni, delimično motor sa sagorevanjem.

Električni avioni su razvijeni i u drugim zemljama. Prototip prvog potpuno električnog aviona na svetu, koji je izgradila izraelska kompanija Eviation, završio je svoje prvo putovanje u septembru 2022. godine u Vašingtonu.

Rolls Roice je lansirao ono što je opisao kao najbrži potpuno električni avion na svetu 2021. Globalna visokotehnološka kompanija AutoFlight, koja je počela u Kini i ima proizvodne i testne pogone u Šangaju, radi na električnom, vertikalnom poletanju i sletanju aviona. Evropski Erbas takođe vodi projekte električnih letova od 2010.