Kina se bori sa slabim ekonomskim oporavkom nakon COVID-a

Kina se bori sa slabim ekonomskim oporavkom nakon COVID-a

Prodaja kamiona za smeće kompanije Iizhuan Automobile Co. porasla je nakon što je Kina u decembru okončala kontrolu protiv virusa, ali njihov rast je u niskoj brzini jer se menadžeri bore da obnove posao izgubljen tokom pandemije, piše AP.

Kineska ekonomija se oporavila početkom 2023, ali nakon dobrog prvog kvartala, fabrička proizvodnja i potrošačka potrošnja slabe. Zvanična anketa u aprilu pokazala je da je rekordan 1 od 5 mladih radnika u gradovima nezaposlen.

Prodaja Iizhuana porasla je samo za jednocifreni procenat u odnosu na prošlogodišnji pad, rekao je zamenik generalnog direktora Iu Ksiongli. Kompanija sa 300 zaposlenih nalazi se u provinciji Hubei, gde su prvi slučajevi korona virusa otkriveni krajem 2019.

„Još uvek je u procesu oporavka“, rekao je Ju. „Rast je prilično spor.“

Kineski ekonomski rast se ubrzao na 4,5% u odnosu na prethodnu godinu u tri meseca zaključno sa martom sa 2,9% iz prethodnog kvartala, ali prognostičari kažu da je vrhunac tog oporavka možda već prošao.

Rast bi morao da se dodatno ubrza da bi se dostigao cilj vladajuće Komunističke partije od „oko 5%“ za godinu.

„Za sada, trenutni zamah ne izgleda toliko obećavajući“, rekao je ekonomista UBS Zhang Ning.

Ekonomiji je potreban „oporavak domaće tražnje“ uz podršku vlade kako bi se povećalo poverenje za preduzeća i potrošače, rekao je Zhang.

Kraj ograničenja koja su nedeljama izolovala gradove i blokirala većinu međunarodnih putovanja podstakla je nade u potrošački bum. Ali maloprodaja je slaba. Kupci su zabrinuti zbog ekonomskih izgleda i mogućeg gubitka posla i nerado se obavežu na velike kupovine.

Maloprodaja u aprilu porasla je za 18,4% u odnosu na prošlogodišnji slab nivo, ali to je bila jedva polovina rasta od do 35% koji su zahtevale prognoze privatnog sektora. Fabrička proizvodnja je pala za 0,5% u poređenju sa martom, a rast investicija je usporen.

„Imam nedoumice u vezi sa trošenjem novca“, rekao je Ksue Liang, koji radi u oblasti informacionih tehnologija u Pekingu. „COVID-19 i promene u međunarodnoj situaciji učinili su da nas mnogo zabrine.

Proizvodnja se brže smanjivala u maju, prema istraživanju nacionalne statističke agencije i jedne industrijske grupe. Nove porudžbine i izvozne porudžbine su odbijene.

Izvoz je u maju pao za 7,5% u odnosu na pre godinu dana nakon što je globalna potrošačka potražnja smanjena povećanjem kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi i centralnih banaka u Evropi i Aziji kako bi se smirila inflacija. Izvoz u Sjedinjene Države pao je za 18,2%.

To je izazov za proizvođače automobila i druge proizvođače koji pokušavaju da nadoknade slabu potražnju kod kuće prodajom više u inostranstvu.

Kompanija Tenglong Automobile Co., koja proizvodi električne autobuse u jugozapadnom gradu Sjangjangu, poslala je prodavce u Rusiju, Južnu Koreju i jugoistočnu Aziju čim su kontrole putovanja okončane da pokušaju da ožive narudžbine nakon trogodišnjeg prekida.

„Prošle godine naši strani kupci u suštini nisu dolazili“, rekao je zamenik generalnog direktora Tenglonga, Džou Šengming. „Ali ove godine smo već imali nekoliko serija. U maju smo imali tri.”

Iizhuan u Šijanu, koji takođe prodaje sanitarne, teretne i dampere gradskim vlastima i građevinskim kompanijama, kaže da izvozi vozila vredna oko 20 miliona dolara godišnje u Rusiju i jugoistočnu Aziju.

Li Jičun, koji vodi posao telohranitelja u Pekingu, rekao je da su njegovi kupci manje voljni da troše.

„Iz mog poslovanja se vidi da se privreda ne oporavlja baš dobro“, rekao je Li. „Mnogi klijenti koji su šefovi ne nameravaju da troše na zapošljavanje kao ranije.“