Kina razmatra na jeftinu rusku energiju

Kina razmatra na jeftinu rusku energiju

Uvoznici pregovaraju o isporuci LNG-a uz veliki popust, prenosi Bloomberg.

Najveći kineski uvoznici tečnog prirodnog gasa (LNG) nastoje da kupe dodatne pošiljke od Rusije pogođene sankcijama kako bi iskoristili povoljne cene, izvestio je Blumberg u ponedeljak, pozivajući se na ljude koji su upoznati sa tim. Povećane kupovine su navodno namenjene za dopunu rezervoara za skladištenje pre nego što cene ponovo porastu ovog leta.

Kineske državne kompanije Sinopec i PetroChina su među onima koji učestvuju u diskusijama, rekli su izvori. Neki uvoznici razmatraju korišćenje ruskih firmi za učešće na tenderima za kupovinu LNG u njihovo ime kako bi sakrili svoje planove nabavke od inostranih vlada, dodaju oni.

Kupovine su usledile pošto su neke zemlje, uključujući SAD i Veliku Britaniju, zabranile uvoz ruske energije kao deo sankcija zbog sukoba u Ukrajini. EU je odbila da to učini, dok SAD i Britanija nastavljaju da kupuju rusku naftu i gas.

U međuvremenu, ruski LNG se trguje sa preko 10% popusta u odnosu na normalne isporuke Severne Azije na spot tržištu, kažu trgovci. Prometne cene super-ohlađenog goriva porasle su na rekordno visoke usred pooštravanja snabdevanja.

Trgovci su za Blumberg rekli da su kineske rafinerije takođe diskretno kupovale jeftinu rusku sirovu naftu, sa nekoliko pošiljki koje su već kupljene u poslednjih nekoliko nedelja.