Kina postaje globalna trgovinska sila LNG

Kina postaje globalna trgovinska sila LNG

Kineski uvoznici tečnog prirodnog gasa (LNG) obezbeđuju nove ugovore sa svetskim dobavljačima u pokušaju da pojačaju prisustvo Pekinga na globalnom tržištu LNG, preneo je Rojters ove nedelje.

Novinska agencija navodi da kineski trgovci gasom postavljaju nove trgovačke pulte ili proširuju postojeće u Singapuru i Londonu, stavljajući ih u direktnu konkurenciju LNG teškašima kao što su Shell, BP, TotalEnergies i Ekuinor.

Trgovci i analitičari rekli su izdanju da su kineski uvoznici takođe povećali obim dugoročnih ugovora za LNG sa dobavljačima iz Katara i SAD za skoro 50% od kraja 2022. godine na više od 40 miliona metričkih tona godišnje, i planiraju da dodaju dodatne količine od te dve zemlje, kao i Oman, Kanada i Mozambik.

Prema izveštaju, pozivajući se na konsultantsku kuću Poten & Partners, očekuje se da će kineske kompanije ugovoriti isporuke LNG-a od više od 100 miliona tona godišnje do 2026. godine.

Rastući uvoz LNG-a pogurao je zemlju dalje od Japana da postane vodeći svetski uvoznik goriva. Velike količine LNG-a stižu u Kinu iz ruskih fabrika na Dalekom istoku i u arktičkom regionu.

Stručnjaci kažu da rastuća domaća proizvodnja Pekinga i gas iz centralne Azije i Rusije pružaju dovoljno goriva da kineske gasne kompanije mogu da trguju ili zamenjuju teret iz SAD i drugih portfelja.

„Videćemo promenu paradigme u kineskim kompanijama od toga da budu totalni neto uvoznici ka (biti) više međunarodnih i domaćih trgovačkih igrača“, rekao je za Rojters šef globalne trgovine za Trident LNG Tobi Kopson iz Šangaja. Napomenuo je da državni PetroChina, Sinopec, Sinochem Group i CNOOC već aktivno trguju volatilnošću kako bi kapitalizirali svoje duge portfelje.

Džejson Fir, šef poslovne inteligencije u kompaniji Poten & Partners, takođe je rekao da bi mogao da vidi da Kina postaje „sezonski prodavac na mestima poput jugoistočne Azije, Južne Koreje i Japana, kao i u Evropi“.