Kineske rafinerije preuzimaju rusku naftu iz Indije usled zapadnih sankcija

Kineske rafinerije preuzimaju rusku naftu iz Indije usled zapadnih sankcija

Kineske rafinerije aktivno su preuzele teret ruske dalekoistočne Sokol nafte koja je ostala nasukana na obalama Indije zbog zapadnih sankcija, objavio je Blumberg pozivajući se na podatke o praćenju plovila kompanije Kpler.

U poslednjih nekoliko nedelja, privatne kineske rafinerije ubrzale su tempo isporuka Sokola, dostižući prosečno 168.000 barela dnevno. Ovo je trostruko više u odnosu na tempo u januaru i značajno iznad proseka od 53.000 barela dnevno u 2023. godini, navodi Kpler. S druge strane, snabdevanje Indije ovog meseca opalo je na oko 119.000 barela dnevno nakon problema u januaru i decembru, što je manje u poređenju sa 140.000 barela dnevno prošle godine.

Kina i Indija postale su ključni kupci ruske nafte nakon što je Moskva preusmerila svoje terete sa evropskih tržišta na istočne tokom sankcija povezanih sa Ukrajinom. Od aprila 2022. godine, indijski uvoz ruske nafte povećan je više od deset puta, posebno nakon što su zemlje G7 uvele ograničenje cene od 60 dolara po barelu za rusku naftu iz mora.

Međutim, nedavne isporuke Indiji navodno su otežane zbog problema sa plaćanjem i cenama koje proističu iz zapadnih sankcija. Američko Ministarstvo finansija najavilo je u decembru jačanje primene ograničenja cena za izvoz ruske sirove nafte u nastojanju da zatvori rupe u sankcijama.

„Na početku, to je dovelo do izbegavanja tereta od strane zapadnih kupaca, ali od kraja prošle godine, indijske rafinerije takođe su se susrele sa poteškoćama, uključujući probleme sa plaćanjem i nesuglasice oko popusta“, navodi Blumberg.

Prema izveštaju, kineske rafinerije kupovale su svoje Sokol terete isporučene u februaru uz popuste od oko 50 centi po barelu u odnosu na referentne marke ICE Brent, navodeći trgovce kao izvore informacija.

Tržišni analitičari nedavno su izjavili Rojtersu da, iako nova ograničenja kratkoročno mogu smanjiti broj brodova koji prevoze rusku naftu, malo je verovatno da će ozbiljno ugroziti trgovinu naftom između Rusije i Indije, s obzirom na njen značaj za obe zemlje.