Kia povlači skoro 463.000 Telluride SUV vozila zbog opasnosti od požara

Kia povlači skoro 463.000 Telluride SUV vozila zbog opasnosti od požara

Kia America povlači skoro 463.000 Telluride SUV-ova zbog problema koji predstavlja rizik od požara. Vlasnici su pozvani da svoja vozila parkiraju na sigurno dok se ne reši ovaj problem. Konkretno, motor prednjeg električnog sedišta na modelima Telurida iz perioda 2020-2024 može pregrejati zbog zaglavljenog kliznog dugmeta, upozorio je Nacionalna administracija za bezbednost saobraćaja na autoputu. Ovakva situacija može dovesti do požara dok je automobil parkiran ili u vožnji.

Odluka o povlačenju vozila doneta je nakon što su dokumenti NHTSA objavljeni, a uvid u njih pokazao je jedan požar ispod sedišta i šest incidenata lokalizovanog topljenja u motoru nagiba sedišta između avgusta 2022. i marta 2024. Srećom, nisu zabeležene povrede, sudari ili smrtni slučajevi u vezi sa ovim problemom.

Detalji o opozivu ističu da spoljni udar na bočni poklopac prednjeg sedišta ili klizanje sedišta može dovesti do unutrašnjih neusklađenosti koje, uz kontinuirani rad, mogu prouzrokovati pregrevanje. Vozači koji imaju ova vozila mogu primetiti da ne mogu da podesiti električno sedište, mogu osetiti miris paljenja ili topljenja, ili videti dim koji se diže ispod sedišta.

Kako bi se ovaj problem rešio, prodavci će besplatno instalirati držač za zadnje poklopce prekidača sedišta i zameniti klizna dugmad sedišta. Do tada, vlasnicima se savetuje da parkiraju svoja vozila van zgrada radi dodatne sigurnosti.

Pisma obaveštenja će biti poslata vlasnicima počevši od 30. jula, sa prethodnim obaveštenjem dilera nekoliko dana pre toga. Na zahtev Asošiejted presa za komentar zašto će obaveštenja biti poslata tek krajem narednog meseca, Kia America iz Irvinea u Kaliforniji nije odmah odgovorila.

U međuvremenu, vozači mogu proveriti da li je njihovo vozilo obuhvaćeno ovim opozivom i pronaći dodatne informacije putem NHTSA sajta ili Kijine platforme za traženje opoziva. Ukupno je povučeno 462.869 modela Tellurida 2020-2024, proizvedenih između 9. januara 2019. i 29. maja 2024. Prema procenama, oko 1% ovih vozila ima navedeni defekt.

Napomena je da ovo nije prvi put da vlasnici Kia Telluride vozila moraju biti obavešteni o opozivima. U martu, Kia America je najavila opoziv više od 427.000 Telluride SUV-ova 2020-2024 zbog kvara koji može uzrokovati nekontrolisano kretanje vozila dok su parkirani.

Prethodno, Kia i Hyundai su povukli 3,4 miliona drugih automobila i SUV modela zbog problema sa požarima u motornom prostoru. Ova situacija je izazvala ozbiljnu zabrinutost kod vozača i zagovornika bezbednosti potrošača, s obzirom da su mnoga od tih vozila ostala na putu mesecima nakon povlačenja.

Važno je napomenuti da, iako Hyundai poseduje deo Kije, ove dve kompanije funkcionišu nezavisno jedna od druge.