Kenija ima planove za nacionalnu šemu e-bicikla

Kenija ima planove za nacionalnu šemu e-bicikla

Kenija je u petak predstavila planove za pokretanje električnih motocikala širom zemlje u okviru šeme zelenog transporta kako bi se smanjile emisije ugljenika i zagađenje.

Predsednik Vilijam Ruto najavio je inicijativu sa afričkim startupom Spiro samo nekoliko dana pre nego što bude domaćin prvog Afričkog klimatskog samita u glavnom gradu Kenije Najrobiju sledeće nedelje.

„Posvećeni smo poboljšanju naše klimatske akcije usvajanjem niskougljeničnih i efikasnih transportnih sistema kroz primenu inovacija uključujući čiste, efikasne i održive energetske tehnologije“, rekao je Ruto na ceremoniji lansiranja u lučkom gradu Mombasi u Indijskom okeanu.

Ruto je rekao da Kenija trenutno ima 1.000 novih e-bicikala, sa još 10.000 na putu, i da je Spiro osnovao fabriku sa kapacitetom za sklapanje 1.000 vozila dnevno.

Oko dva miliona motocikala je na putevima u Keniji, rekao je on, uglavnom „boda boda“ ili taksija na dva točka koji se obično koriste širom kontinenta.

„Usvajanje električne mobilnosti je intervencija visokog prioriteta za rešavanje izazova zagađenja, štetnih efekata na zdravlje i troškova goriva“, rekao je Ruto.

Kenija je, kako je rekao, imala za cilj da na kraju ukine motore sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, upozoravajući da sve veća upotreba takvih vozila širom kontinenta ima „ozbiljne implikacije“ na klimatske promene i kvalitet vazduha.

Iako Afrika doprinosi samo dva-tri procenta globalnih emisija gasova staklene bašte, ona pati neproporcionalno od klimatskih promena, prema Programu UN za životnu sredinu.

Spiro je rekao da je već predstavio skoro 10.000 električnih bicikala u Africi u zemljama uključujući Benin, Togo, Ruandu i Ugandu.

U saopštenju se navodi da planira da postavi 3.000 stanica za punjenje i zamenu baterija u Keniji, pored 350 već širom Afrike, sa planiranim uvođenjem više od milion električnih vozila širom zemlje.

U četvrtak je američka taksi služba Uber, zasnovana na aplikaciji, objavila pokretanje sopstvenih električnih taksija za motocikle u Najrobiju, što je, kako je rekla, prvo za kompaniju u Africi.

Uber je saopštio da je u početku planirano oko 3.000 bicikala, tvrdeći da će smanjiti tekuće troškove za vozače za 30-35 procenata i smanjiti cene karata za oko 15-20 procenata.

„Ovo lansiranje takođe podržava naše globalne napore da postanemo platforma sa nultom emisijom do 2040. godine“, rekao je Frans Hiemstra, regionalni generalni menadžer Ubera za Bliski istok i Afriku, u saopštenju.

Prema podacima Svetske banke, boda boda sektor u Keniji zapošljava preko 1,5 miliona mladih ljudi i doprinosi privredi sa oko 202 milijarde kenijskih šilinga (1,4 milijarde dolara) svake godine, navodi se u saopštenju Ubera.

Kenijska vlada je saopštila da ima za cilj da pet odsto svih registrovanih vozila bude na električni pogon do 2030. godine.

Trenutno, prema vladinim podacima, broj registrovanih električnih vozila (EV) čini manje od jedan odsto od ukupno 4,4 miliona registrovanih vozila.

Ruto, koji se pozicionirao na čelo afričkih napora u borbi protiv klimatskih promena, rekao je da Kenija ima potencijal da do 2030. godine proizvede 100 odsto svoje energije iz obnovljivih izvora kao što su hidroelektrična, geotermalna, solarna i energija vetra, iz više od 90 posto sada.

Ali zemlja pati od čestih nestanka struje.

Ogroman prekid prošlog vikenda ostavio je nekoliko regiona bez struje satima, uključujući Najrobi i njegov međunarodni aerodrom, koji je utonuo u mrak nakon što je pokvario generator koji je opsluživao glavne terminale.