Katar i Nemačka u ćorsokaku oko ugovora o snabdevanju

Katar i Nemačka u ćorsokaku oko ugovora o snabdevanju

Nemačka i Katar nisu uspeli da postignu sporazum u vezi sa dugoročnim ugovorima o snabdevanju tečnim prirodnim gasom (TNG), izvestio je u utorak Rojters, pozivajući se na ljude bliske razgovorima.

Prema pisanju lista, Berlin neće pristati na zahtjev Katara da potpiše ugovore u trajanju od najmanje 20 godina. Uprkos tome što pokušava da prekine oslanjanje na ruski prirodni gas usred situacije u Ukrajini, Berlin navodno smatra da je ovaj vremenski okvir u suprotnosti sa njegovim planom da smanji emisiju ugljenika za 88% do 2040. godine.

„Pitanje dužine ugovora o TNG-u koje potencijalno dovodi u opasnost nemačke ciljeve dekarbonizacije deo je tekućih razgovora sa Katarom“, rekao je jedan od izvora za Rojters, napominjući da Nemačka nije jedina nacija koja želi da obezbedi snabdevanje TNG-om iz Katara.

Katar takođe želi da ugovorno spreči Nemačku da preusmeri isporuke TNG-a drugim evropskim državama, a ova mera nije dobrodošla u EU, rekli su izvori.

Jedan od izvora rekao je za publikaciju da se ne očekuje da će se TNG sporazum između Katara i Nemačke „dogoditi uskoro“.

Katar je najveći svetski dobavljač TNG. Veliki nemački proizvođač električne energije RVE već ima ugovor sa Katargasom iz 2016. godine za 1,1 milion tona TNG-a godišnje do kraja 2023. Zvaničnici RVE, kao i predstavnici drugog nemačkog preduzeća, Unipera, i nemački ministar ekonomije Robert Habek posetili su Katar u martu da obezbede dodatne količine TNG snabdevanja, ali do sada se nisu dogovorili o dugoročnom dogovoru.

Delegacija bi trebalo da se vrati u Katar kasnije ovog meseca kako bi nastavila pregovore, navode izvori Rojtersa. Oni tvrde da Nemačka ima za cilj da postigne dvosmerno partnerstvo sa Katarom, razmenjujući dodatne ugovore o snabdevanju TNG za pomoć nemačkih firmi u kataru koji se kreće ka održivosti.

„Potreban je džentlmenski sporazum između katarskih i nemačkih kompanija, da TNG treba da bude samo prvi korak u dužoj saradnji između dve zemlje“, rekao je neimenovani izvor iz nemačke industrije.