Investicije u indonezijskoj industriji nikla

Investicije u indonezijskoj industriji nikla

Naoružana najvećim svetskim rezervama nikla i zabranom izvoza rude nikla, Indonezija postaje nezamenljiva za industriju električnih vozila, koja u velikoj meri koristi metal, prenosi Rojters.

Za samo tri godine, Indonezija je potpisala više od deset ugovora vrednih više od 15 milijardi dolara za proizvodnju baterija i električnih vozila u zemlji sa proizvođačima uključujući Hyundai Motor, LG Group i Foxconn.

Sledeći je mamut Tesla Inc, najvredniji proizvođač automobila na svetu. Predsednik Džoko Vidodo učinio je sve da ubedi izvršnog direktora Elona Maska da proizvodi električna vozila ili baterije na velikom arhipelagu jugoistočne Azije.

„Veoma sam uveren da će ova industrija brzo rasti, da će rasti veoma brzo“, rekao je predsednik, popularno poznat kao Jokovi, u prošlonedeljnom intervjuu.

Indonezija ima ukupno 21 milion tona dokazanih rezervi sa sadržajem nikla, prema Geološkom zavodu SAD. To je skoro četvrtina svetskih rezervi.

Zemlja je iskopala 1,4 miliona tona nikla u periodu januar-novembar prošle godine, prema Međunarodnoj grupi za proučavanje nikla. To je daleko ispred drugog najvećeg proizvođača, Filipina, koji su iskopali 290.000 tona u istom periodu, i više nego duplo više od indonezijske proizvodnje od 606.000 tona u 2018.

Jokovi je zabranio izvoz rude nikla 2020. godine, ali je dozvolio izvoz proizvoda od nikla veće vrednosti – primoravajući kompanije da prerađuju i proizvode na kopnu.

Indonezijski izvoz prerađenog nikla je tada narastao na više od 30 milijardi dolara u 2022. sa oko milijardu dolara u 2015.

Očekuje se da će Indonezija činiti polovinu povećanja globalne proizvodnje nikla između 2021. i 2025. godine, prema Međunarodnoj agenciji za energiju, pošto potražnja za električnim vozilima raste. Svako vozilo koristi do 40 kg nikla.

„Indonežanska vlada gradi ceo lanac vrednosti za servisiranje fabrika električnih vozila“, rekao je Viktor Čin, glavni konsultant u konsultantskoj firmi za metal CRU.

„Tako da ima smisla samo da Tesla razmotri Indoneziju, kako za gigafabriku, tako i za proizvodnju automobila“, rekao je on.

Maskov cilj je da proda 20 miliona električnih vozila 2030. godine, što je više od 15 puta više u odnosu na 1,3 miliona vozila koje je Tesla prodao 2022. Za to bi trebalo da izgradi još sedam ili osam „gigafabrika” – objekata koji proizvode električne automobile. baterije u velikim razmerama – u proseku jedna svakih 12 meseci ili tako.

Indonezija ima slične ambiciozne ciljeve – Jokovi je rekao u intervjuu da bi izvoz nikla mogao porasti za 200 puta u odnosu na nivoe pre izvozne zabrane od oko milijardu dolara ako zemlja uspešno uspe da izgradi ekosistem električnih vozila. Brazilska rudarska kompanija Vale (VALE3.SA) predvidela je skok potražnje za niklom od 44% do 2030. u odnosu na nivo iz 2022. godine zbog velike potražnje za baterijama namenjenim za električna vozila.

Džokovi nije dao vremenski okvir za rast izvoza, ali je rekao da Indonezija ima za cilj da uspostavi integrisani lanac snabdevanja baterijama za električna vozila do 2027.

U drugim potezima, Indonezija će takođe zabraniti izvoz rude bakra i boksita u junu, koji se oboje koriste u proizvodnji električnih vozila.

Evropska unija osporila je zabranu izvoza nikla u Svetskoj trgovinskoj organizaciji. STO je presudila u korist EU, ali je Indonezija uložila žalbu.

Ali uspeh Indonezije je već podstakao druge zemlje da se ugledaju na njene korake, a Filipini planiraju da oporezuju izvoz rude nikla kako bi podstakli rudare da ulažu u preradu.

Razvoj industrije u Indoneziji je kućni projekat za Jokovi. Uzeo je na sebe da ubedi Maska da investira u Indoneziju, dva puta je razgovarao sa šefom Tesle.

Prošle nedelje, Jokovi je rekao da je čak ponudio Tesli koncesiju za eksploataciju nikla i poreske olakšice za investiranje u zemlji, i da je uveren da će posao biti finalizovan.

Dok Tesla traži dodatna proizvodna čvorišta, nije komentarisao nikakve čvrste planove u Indoneziji. Južna Koreja, Kanada i Meksiko takođe pokušavaju da privuku proizvođača automobila.

Kompanija je potpisala ugovore o nabavci nikla u vrednosti od oko 5 milijardi dolara od kompanija u Indoneziji, rekao je vladin zvaničnik.

Jedna oblast zabrinutosti potencijalnih investitora je uticaj industrije rudarstva nikla na životnu sredinu i upotreba uglja u Indoneziji za proizvodnju električne energije.

Proces pravljenja nikla pogodnog za EV baterije ima visok ugljični otisak i proizvodi otpad za koji ekolozi strahuju da bi mogao biti bačen u okean.

Ipak, globalni proizvođači automobila ulažu ili nabavljaju iz Indonezije zbog ograničenih alternativa i rastuće potražnje, kažu analitičari.

„Nema dovoljno proširenja kapaciteta nikla van Indonezije. Indonežanska proizvodnja nikla je povećala svoj udeo sa manje od 20% na skoro 50% u poslednje četiri godine“, rekao je Soni Kumari iz ANZ-a.

Čak i kupci sa razvijenih tržišta koji su svesniji akreditiva održivosti biće primorani da kupuju iz Indonezije, rekao je Kumari.

„Kako potražnja za niklom za baterije nastavlja da raste, kompanije za baterije i automobile ne mogu samo da ignorišu (kritike) da ‘indonežanski nikl nije dovoljno zelen’ kada će najveći deo budućeg rasta dolaziti iz Indonezije,“ rekla je ona.