Kancelar Nemačke kritikovan zbog namere da odobri sporazum sa Kinom

Kancelar Nemačke kritikovan zbog namere da odobri sporazum sa Kinom

Predstavnici dve vladajuće stranke u Nemačkoj kritikovali su u četvrtak planove kineskog brodskog giganta Cosco da preuzme većinski udeo u operateru najvećeg kontejnerskog terminala u zemlji, upozoravajući da to predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na AP.

Nemački emiter NDR je u sredu otkrio istragu o naporima nemačkog kancelara Olafa Šolca da posreduje u dogovoru kineske kompanije o kupovini kontrolnog paketa u kontejnerskom terminalu u luci Hamburg.

Šest saveznih ministarstava ranije je odbilo da odobre taj posao na osnovu toga da bi Cosco, koji je već najveći kupac Hamburga, mogao da dobije previše uticaja na njega.

Poslanici Zelenih i Slobodnih demokrata, koji su u koaliciji sa Šolcovom Socijaldemokratskom partijom, otvoreno su kritikovali plan.

„Naša kritična infrastruktura ne bi trebalo da postane igračka za geopolitičke interese drugih“, rekao je u četvrtak poslanik Zelenih Marsel Emerih. A generalni sekretar partije Bijan Jir-Sarai rekao je da „Komunistička partija Kine ne bi trebalo da ima pristup kritičnoj infrastrukturi naše zemlje“.

Zauzvrat, poslanik Slobodnih demokrata Rajnhard Huben rekao je da Šolcova kancelarija mora da poštuje odluke šest ministarstava koja se protive prodaji kontejnerskog terminala kompanije iz Kine.

Kako podseća AP, ranije je šef nemačke domaće obaveštajne službe Tomas Haldenvang upozorio na rast moći Kine i kako bi to moglo da postane rizik za Nemačku, posebno zbog jakih ekonomskih i naučnih veza dve zemlje.

Cosco već poseduje udele u dve najveće evropske luke, Roterdamu i Antverpenu, i kontroliše luku Pirej u Atini i finansira plan za proširenje unutrašnjeg železničkog terminala u Duizburgu, ključnog čvorišta za unutrašnji teret iz kineskih industrijskih čvorišta, navodi Politico .