Kanadski sindikat automobilskih radnika Unifor ratifikovao ugovor o radu sa GM-om

Kanadski sindikat automobilskih radnika Unifor ratifikovao ugovor o radu sa GM-om

Kanadski sindikat Unifor je u nedelju saopštio da su njegovi članovi glasali za ugovor sa Dženeral motorsom (GM.N), što je olakšanje za proizvođača automobila jer se takođe suočava sa većim štrajkom radnika na sat u Sjedinjenim Državama. .

Kanadski sindikat, koji u ovim pregovorima predstavlja oko 4.300 radnika GM-a, rekao je da je 80,5 odsto njegovih članova u objektima u Ošavi, Sent Katarinsu i Vudstoku glasalo za sporazum.

Sindikat je prošle nedelje postigao provizorni sporazum sa kompanijom, oko 12 sati nakon što su radnici stupili u štrajk u tri objekta GM-a u Kanadi.

Dogovor sa GM-om sledio je obrazac postavljen sa Ford Motorom (F.N), koji je postignut sa Uniforom prošlog meseca.

Dogovor je uključivao povećanje osnovne plate po satu od skoro 20% za proizvodnju i 25% za kvalifikovane zanate tokom trajanja trogodišnjeg ugovora. To bi vratilo naknade za troškove života, ili COLA, do kraja 2024.

U Sjedinjenim Državama, oko 9.200 članova sindikata United Auto Vorkers (UAV) uticalo je na dve fabrike za sklapanje GM-a i 18 centara za distribuciju delova. GM je takođe otpustio oko 2.300 američkih radnika zbog uticaja štrajka UAV.

Unifor je u svojim pregovorima koristio pristup „pregovaranja sa uzorcima“, postigavši dogovor prvo sa Fordom, a zatim odabravši GM kao drugu metu pregovaranja. Postizanje dogovora sa roditeljem Chrisler Stellantis (STLAM.MI) je sledeći za Unifor.

UAV je, s druge strane, raskinuo sa tim pristupom pod svojim novim rukovodstvom, odabravši umesto toga da se istovremeno cenjka sa sva tri automnakera.

Unifor je tražio poboljšanje plata i penzija, podršku u prelasku na električna vozila i dodatne investicione obaveze od proizvođača automobila.

Radnici u GM-ovoj fabrici CAMI u Ingersollu, Ontario, pokriveni su posebnim ugovorom.