Kanadski ministar trgovine odlaže planiranu trgovinsku misiju u Indiji

Kanadski ministar trgovine odlaže planiranu trgovinsku misiju u Indiji

Kanadska ministarka trgovine Meri Ng odlaže trgovinsku misiju u Indiji planiranu za oktobar, rekao je zvaničnik u petak, odražavajući sve napetije diplomatske odnose samo nekoliko dana nakon što je indijski premijer prekorio svog kanadskog kolegu na samitu G20 u Nev Delhi.

„U ovom trenutku odlažemo predstojeću trgovinsku misiju u Indiji“, rekao je Šanti Kosentino, portparol ministra, ne navodeći razlog.

Indijski premijer Narendra Modi, koji je održao formalne bilateralne sastanke sa mnogim svetskim liderima tokom samita G20, odbacio je kanadskog premijera Džastina Trudoa, dozvolivši samo kratak, neformalni sastanak na marginama pre pet dana.

Kanada ima najveću populaciju Sika izvan njihove matične države Pendžab u Indiji, a zemlja je bila mesto mnogih protesta koji su uznemirili Indiju.

„Oni promovišu secesionizam i podstiču nasilje protiv indijskih diplomata, oštećuju diplomatske prostorije i prete indijskoj zajednici u Kanadi i njihovim bogomoljama“, saopštila je indijska vlada nakon sastanka lidera.

Ranije u petak, Indija je saopštila da je pauzirala trgovinske pregovore sa Kanadom. Kanada je dala sličnu najavu ranije ovog meseca, rekavši da je takva pauza potrebna da bi se „svelo stanje“.

Pre samo četiri meseca dve zemlje su rekle da imaju za cilj da ove godine zaključe početni trgovinski sporazum.